...

VVAK-prijs 2016 voor maar liefst twee waardevolle restauraties in Aalst

Foto’s van de bekroonde restauraties/woningen en de laureaten samen met voorzitter Joris Bouve en schepen Van Overmeire
Foto’s van de bekroonde restauraties/woningen en de laureaten samen met voorzitter Joris Bouve en schepen Van Overmeire

Zaterdag reikte de Vereniging voor Aalsters Kultuurschoon (VVAK) haar jaarlijkse prijs uit met als doel waardevolle renovaties en restauraties belonen op Aalsters grondgebied. De geldprijs, ter waarde van €3.100 toegekend in samenwerking met de stad Aalst, ging dit jaar uitzonderlijk naar twee waardevolle restauraties.

De woning in het Peperstraatje n°44, eigendom van de heer en mevrouw De Wolf-Putteman, zou in de 19de eeuw gebouwd zijn als huisvesting voor leraren van de aanpalende Pupillenschool. De eigenaars verbouwde het huis tot een tweewoonst en verwijderde de moderne garagepoort waarbij de gevel werd hersteld in zijn oorspronkelijke vorm. De jury loofde de restauratie omwille van de bescheiden maar volledig passende ingrepen en het herstel van een oud Aalsters uniform stadsgezicht.

Het herenhuis van de familie Van Audenhove-Ringoir, gelegen in de Geraardsbergsestraat 165, dateert van 1928. De woning verkeerde bij aankoop in 2005 in erbarmelijke staat en talrijke bijgebouwen werden gesloopt. De voorbeeldige restauratie van het gevel- en schrijnwerk, zowel naar vorm als naar materialen kon de jury bekoren. Ook het behoud van de originele charme van een waardevol gebouw aan één van de invalswegen van de stad werd gezien als een meerwaarde.

Het bijzonder geslaagde resultaat van beide restauraties maakte dat de jury besloot om – uitzonderlijk- beide inzendingen te bekronen met de V.VAK-prijs.

Na de prijsuitreiking werd meteen ook de tentoonstelling’40 jaar VVAK-prijs’ geopend. Nog tot vrijdag 23 december is deze expo te bezoeken in het stedelijk museum ’t Gasthuys. Vanaf 19 tot 28 januari verhuizen de foto’s naar CC De Werf. Bezoekers kunnen gratis een flyer meenemen waarin een wandeling langs de bekroonde huizen wordt beschreven.

In zijn toespraak prees VVAK voorzitter, Joris Bouve, de vele recente bouwwerken die van Aalst eindelijk een moderne aantrekkelijke stad maken. Maar hij onderlijnde meteen dat nog té veel Aalsters erfgoed de sloophamer treft. Hierbij verwees hij ondermeer naar de afbraak van de historische turnzaal van de Pupillen. Ook de verkoop van historische stadseigendommen baart zorgen.

Schepen van Erfgoed, Karim Van Overmeire feliciteerde VVAK met hun jarenlange inzet en meldde dat “ook ik meer zou willen doen maar we leven helaas niet in een ideale wereld, maar in een werkelijke wereld waarin we rekening moeten houden met wetgeving en budgetten. Toch ligt ook op vlak van erfgoed ons ambitieniveau hoog.”

Ook een hart voor Aalsters erfgoed ? Hoe meer leden, hoe luider VVAK haar stem kan laten klinken ! Lid ben je voor €15/jaar en meteen kijg je vier keer per jaar het tijdschrift ‘De mededelingen’ in de bus. Meer info www.vvak.be of mail naar vanderhelst@pandora.be.