...

Brussel slacht onverdoofd het Koning Boudewijnstadion

Brussel slacht onverdoofd het Koning Boudewijnstadion - Johan Van den DriesscheBrussel slacht onverdoofd het Koning Boudewijnstadion. N-VA legt de hand op het contract ‘Innovatiecampus’ en eist volledige klaarheid in dit dossier.

“Wat voorgesteld werd als een innovatiecampus wordt eigenlijk een ordinair kantorencomplex. Het terrein naast het Eurostadion met een marktwaarde van €80-€100 miljoen wordt ‘verkocht’ voor €99. Het is meer dan ooit tijd dat minister Vanhengel (Open VLD) en schepen Courtois (MR) eindelijk volledige transparantie geven over het Eurostadion en parking C ”, aldus Brussels N-VA parlementslid en gemeenteraadslid voor stad Brussel Johan Van den Driessche.

Maandenlang werd er geweigerd om klaarheid te scheppen over de afspraken tussen het Brussels stadsbestuur en Ghelamco omtrent de bouw en de bestemming van het complex naast het Eurostadion. (150.000 m2 groot, 5 keer groter dan het voetbalstadion). Toch is Van den Driessche erin geslaagd om de hand te leggen op dit contract.

Uit dit contract blijkt dat wat voorgesteld werd als een innovatiecampus, eigenlijk een ordinair kantorencomplex zal worden waar bijna alles mogelijk is: kantoren voor bedrijven als Samsung bijvoorbeeld, of appartementen, of een luxehotel, of opslag van high-tech materiaal (met de Ring in de buurt) enz. Dit alles kan voor een symbolisch bedrag van €1 per jaar en voor de duur van 99 jaar. Dat is ongehoord lang. “Onze achter-achterkleinkinderen zullen nog steeds met dit contract rekening moeten houden voor een terrein op een van de meest strategische plaatsen rond Brussel” aldus Van den Driessche, “Bovendien wordt de marktwaarde van dit terrein door specialisten geschat op €80 tot €100 miljoen, en wordt het ‘verkocht’ voor amper €99. Deze deal toon aan hoe wanhopig het stadsbestuur is geweest om dit stadionproject rond te krijgen.”

Wat ook niet bekend was, is dat de mogelijkheid bestaat om daarin een stadhuis te vestingen, een cultureel centrum of een gemeenschapscentrum. Wanneer dit op initiatief van het Brussels stadsbestuur zou gebeuren krijgt dit wel een heel communautaire kant. Ook zijn er concerten mogelijk in het park.

Evenmin was bekend dat van zodra het Eurostadion klaar is, er geen concert of professionele voetbalwedstrijden mogen plaats vinden in het Koning Boudewijnstadion tenzij in akkoord met Ghelamco. “Met andere woorden, het Koning Boudewijnstadion wordt dus op dat moment onverdoofd geslacht”, besluit Van den Driessche.

Minister Vanhengel heeft gelogen tegen parlement én tegen bevolking. Dat is de enige mogelijke verklaring

“Het is nog steeds helemaal niet duidelijk op welke gegevens minister Vanhengel zich steunt”, reageert Brussels N-VA fractievoorzitter Johan Van den Driessche op de in het verleden meermaals herhaalde uitspraak van de minister dat het Koning Boudewijn niet kan worden gerenoveerd met het oog op het EK 2020 en eventueel het EK atletiek. “Vooral omdat het onafhankelijk architectenkantoor Goedefroo & Goedefroo op basis van studiewerk stelt dat het Koning Boudewijn stadion wél renoveerbaar is. Dit architectenkantoor renoveert momenteel het stadion van Zulte Waregem tot een stadion dat voldoet aan de eisen van de UEFA voor Europese wedstrijden.

De renovatiekaart trekken zou veel voordelen hebben. Ten eerste spelen we met een renovatie op zeker wat betreft het EK voetbal 2020. Specialisten zeggen dat er immers een mirakel nodig is om het Eurostadion nog tijdig af te krijgen voor het EK. Bovendien zou een renovatie van het Koning Boudewijnstadion meteen een oplossing zijn voor de Memorial Van Damme en een eventueel EK Atletiek. Tenslotte ligt het stadion aan een metrohalte en is de kost van renovatie van het stadion beduidend lager voor de belastingbetaler dan het bouwen van een nieuw stadion.

Na lang aandringen heeft Minister Vanhengel eerder verkondigd dat hij zich voor zijn standpunt steunde op een studie maar tot op heden werd – ofschoon fel aandringen – die studie niet vrijgegeven. Misschien bestaat ze ook niet echt want het documentje – dat al een tijdje circuleert en waarbij het niet kan worden uitgesloten dat de minister daarnaar verwijst – kan bezwaarlijk een studie worden genoemd.

Vandaar dat de N-VA de afgelopen vrijdag het Brussels parlement heeft opgeroepen een motie goed te keuren waarin wordt gevraagd om eindelijk op de proppen te komen met die befaamde studie van experten die moet aantonen dat de renovatie van het Koning Boudewijnstadion niet haalbaar is.

Deze oproep werd echter weggestemd. Dit is natuurlijk weinig democratisch omdat daarmee een vrijbrief wordt gegeven aan de Brusselse regering om zaken te verkondigen die zij niet kan hardmaken en misschien zelfs gewoon niet waar zijn. Bovendien is het niet te begrijpen dat naast Open VLD ook CD&V, dat nochtans beweert een voorstander te zijn van het behoud van de Memorial Van Damme in Brussel en België, die motie weigerde te steunen.

“Ik kan uit zulk stemgedrag maar volgende conclusie trekken : “Ofwel bestaat die studie maar concludeert ze iets helemaal anders ofwel bestaat ze helemaal niet. In beide gevallen heeft de minister gelogen tegen het parlement en tegen de bevolking.”, besluit Van den Driessche.