...

Gravensteen ontpopt zich tot Winterwonderkasteel

Gravensteen ontpopt zich tot Winterwonderkasteel - 231717 winterwonderkasteel 09c9cc original 1481103765

Winterwonderkasteel is terug. Van 17 december 2016 tot 8 januari 2017 dompelt Historische Huizen Gent het Gravensteen onder in de magische sfeer van Midwinter en het feest van het licht. Het Verhalen- en Spekkenfestival strijkt er neer, aperitiefconcerten zorgen voor een muzikale toets en de pop-upwinterbar zwaait zijn deuren weer open.

Met de derde editie van Winterwonderkasteel wil Historische Huizen Gent het Gravensteen opnieuw van zich laten spreken. Het kasteel ontvangt al jaren vele bezoekers van alle leeftijden, maar dankzij Winterwonderkasteel herontdekken mensen de magie van de imponerende burcht. De laatavondopeningen geven hen de gelegenheid om tussen de kantelen de prachtig verlichte stad aan hun voeten te zien liggen en er voor altijd door gecharmeerd te zijn.

Winterwonderkasteel is een organisatie van Historische Huizen Gent, in samenwerking met de Dienst Evenementen, Feesten, Markten en Foren, Uitbureau Gent, IDONEO en Swing.

Zwanenmeer

Tussen de donkere wenteltrappen van de dikke kasteelmuren ontdekt u tijdens Winterwonderkasteel de magie van warmte en gezelligheid in de meest duistere tijd van het jaar. U duikt in het wonderlijke verhaal van het Zwanenmeer en laat u meevoeren in een strijd tussen licht en duisternis. De sfeervol uitgelichte walmuren en vuurkorven geven u het gevoel van een middeleeuwse winternacht.

Unieke laatavondopeningen

Deze kerst geniet u meer dan anders van het prachtige uitzicht over de verlichte binnenstad. Winterwonderkasteel is tijdens de kerstvakantie immers uitzonderlijk open tot 22.00 uur.

Pop-upwinterbar

Iets drinken in de middeleeuwse stallingen van het Gravensteen? Het kan in de pop-upwinterbar! In een gezellig decor geniet u van een glühwein of een andere warme drank, een kans die u maar een keer per jaar krijgt. Vrij toegankelijk en steeds een uur langer open dan Winterwonderkasteel. Het laatste glas wordt geschonken een kwartier voor het sluitingsuur van de bar.

Verhalenfestival

Van 26 december tot en met 30 december 2016 entertainen vertellers groot en klein met winterse verhalen. De perfecte aanvulling van uw gezinsuitstap. Vertellingen van 15 tot 17 uur. Gratis. Meld u aan de balie.

Spekkenfestival

Het Spekkenfestival komt langs met zijn magisch theater. Reserveer snel uw plekje, want het beloven knotsgekke voorstellingen te worden.

 • Dinsdag 3 januari 2017 om 14.30 uur: Arthur Geesing ‘Sneeuwwitje wat ben je mooi’ – 4 tem 8 jaar
 • Woensdag 4 januari 2017 om 11 uur: Jeugdtheatergroep Rood ‘Bloeiende woestijn’ – 2 tem 6 jaar
 • Donderdag 5 januari 2017: voorstelling wordt later bekendgemaakt

Aperitiefconcerten

Van maandag 26 tot en met vrijdag 30 december 2016 zorgen aperitiefconcerten voor een muzikale toets. Welkom in onze ridderzaal, telkens om 11.00 uur.

 • Maandag 26 december 2016: Ebano klarinetkwartet
 • Dinsdag 27 december 2016: Ensemble l’ Anatra Matta
 • Woensdag 28 december 2016: Trio Ruth Van Killegem
 • Donderdag 29 december 2016: Collegium Brugense
 • Vrijdag 30 december 2016: Ensemble Aquarel

De aperitiefconcerten zijn gratis. U betaalt wel eenmaal toegang tot het Gravensteen. Nadien ontvangt u een voucher waarmee u gratis toegang krijgt voor de volgende aperitiefconcerten.

Praktisch

Openingsuren 17 december 2016 tot 8 januari 2017

Alle dagen van 10 tot 18 uur, uitzonderlijke avondopeningen tot 22 uur op vrijdag, zaterdag én tijdens de kerstvakantie! Gesloten op 24, 25 en 31 december 2016 en op 1 januari 2017. Tickets zijn verkrijgbaar tot 45 min. voor sluitingstijd.

Prijs toegangsticket Gravensteen

 • Individueel tarief: 10 euro
 • Reductietarief 1: 7,5 euro
 • Reductietarief 2: 6 euro
 • Reductietarief 3: 2 euro

Gratis: Jongeren -19 jaar. Inwoners van Gent, elke zondag van 10 tot 13 uur (op vertoon van identiteitskaart). Begeleiders van personen met handicap. Begeleiders van groepen (min. 15 personen). Scholen: kleuter, lager en secundair. Pers (op vertoon van een geldige perskaart). Leden van een erkende gidsenvereniging op vertoon van gelegitimeerde gidsenkaart. Leden van de Vlaamse Museumvereniging en van de International Council of Museums (ICOM).