...

Opgelet voor vergiftigde namaak geschenken

speelgoedDe Douane strijdt tegen namaak : opgelet voor vergiftigde geschenken !

De aankoop van geschenkjes voor de eindejaarsfeesten komt binnenkort volop op gang. Of het nu gaat om geschenken voor Sinterklaas of voor Kerstmis, de Belgische consument is altijd op zoek naar waar voor zijn geld maar dat kunnen soms namaakgoederen zijn, gevaarlijk voor de gezondheid en zelfs levensgevaarlijk.

Het aanbod in de winkels, op de markt of op het internet zal eens te meer overvloedig zijn. Ondanks de inspanningen in ons land van de media, de Douane en de Stichting NANAC (Neen aan Namaak en Piraterij) om de consumenten te wijzen op het gezondheidsgevaar van veel nagemaakte spullen, is het door het succes van de online-handel vaak moeilijk om niet in de val te lopen van misleidende buitenlandse aanbiedingen die in werkelijkheid namaak aanbieden. Het betreft spullen zoals onder andere speelgoed, cosmetica, elektronische apparaten, sportuitrusting of zelfs voedingswaren en drank.

Het nazien van de colli’s bij aankomst in ons land en er de nagemaakte goederen uithalen is voor de Administratie van de Douane een belangrijke taak. Het gaat er niet alleen om de bescherming van de belangen van de intellectuele rechtenhouders en van de fiscale inkomsten van het land, maar ook en bovenal om de bescherming van de consumenten tegen de risico’s van de bedenkelijke kwaliteit van nagemaakte producten die met geen enkele gezondheidsnorm, milieunorm of norm voor de bescherming van de werknemers in orde zijn.

Om te tonen hoe de Administratie van de Douane zich van die taak kwijt, werd de pers uitgenodigd op een uitzonderlijk bezoek aan de controlepost waar er spullen in beslag worden genomen op de luchthaven van Bierset en op een rondleiding om te begrijpen hoe dat in zijn werk gaat bij TNT.

De Minister van Financiën en van de Fiscale Fraudebestrijding Johan Van Overtveldt en de Administrateur-generaal van de Douane en Accijnzen Kristian Vanderwaeren sloten de namiddag af met een toespraak.

Cijfers namaak 2014, 2015 en 2016 (31/10/2016)

namaak

De top 8 van herkomstlanden is : China, Hong Kong, Montenegro, Maleisië, Turkije, Benin, Viëtnam en Indië.

Bron: FOD Financiën