N-VA wil Europese financiering voor Turkije droogleggen

turkijeN-VA wil Europese financiering voor Turkije droogleggen

De N-VA is ten zeerste verontrust over de situatie in Noord-Koerdistan (Turkije). Meerdere verkozenen, de co-burgemeester van de grootste Noord-Koerdische stad Diyarbakir en zelfs de voorzitter van de grootste Koerdische partij HDP, zijn gearresteerd. Reden voor hun vrijheidsberoving is volgens de Turkse autoriteiten ‘het steun leveren aan een verzetsbeweging’. De Koerdische HDP betwist dat en benadrukt dat er geen juridische basis is voor de arrestaties en die puur politiek zijn.

De fractieleider van de N-VA in het Europees Parlement, Mark Demesmaeker, stelt het onomwonden als volgt: “Door het succes van de pro-Koerdische HDP (Democratische Partij van het Volk) verloor Erdogan in juni zijn absolute meerderheid. Nu neemt hij als een echte juntaleider wraak en rekent militair en politiek af met zijn tegenstander.”

Intussen is ook de buitenlandcoördinator van de EU ‘extreem bezorgd’ en roept de EU-ambassadeurs samen in Ankara voor overleg.

Onze partij volgt de gebeurtenissen in Turkije met argusogen.

N-VA-ondervoorzitter en Europees Parlementslid Sander Loones: “We moeten niet alleen stoere verklaringen afleggen, maar Turkije ook duidelijk maken dat het ons menens is. En dat we ze zo nodig zullen raken in hun portefeuille. Daarom stemde de N-VA vorige week vóór een amendement op de EU-begroting waardoor de Europese financiering voor Turkije zou worden drooggelegd. Helaas kreeg dit amendement niet de nodige steun, ook niet vanuit Open Vld, CD&V, sp.a en Groen. Deze nieuwe gebeurtenissen tonen nogmaals aan dat zulke maatregelen nu echt op tafel moeten komen. Ik roep de andere partijen dan ook op hun standpunt te herzien zodat we eendrachtig kunnen ingrijpen op die Europese financiering van Erdogan.”

Onze partij steunt het vreedzaam streven naar Koerdische ontvoogding. Wij zullen ons op Europees niveau blijven inzetten voor een democratische en vreedzame oplossing voor de Koerdische kwestie.