European Disability Card uit de startblokken

pieter-paulEuropean Disability Card uit de startblokken

Maandag werd het protocolakkoord ondertekend waarmee de creatie van de European Disability Card in België van start gaat. Jong N-VA’er Pieter Paul Moens was hier een voortrekker in.

In 2007 lanceerde Pieter Paul Moens, die zelf een autismespectrumstoornis heeft en lid is van Jong N-VA Lebbeke, het idee van dergelijke kaart. Hij reageert dan ook verheugd bij dit nieuws: “Ik heb er lang voor geijverd en ben bijzonder tevreden dat de kaart er komt. Toen ik het voorstelde 9 jaar geleden, kreeg ik al snel de steun van parlementslid Helga Stevens. Nu zorgt staatssecretaris Elke Sleurs ervoor dat de kaart realiteit wordt. Dit is een belangrijke stap en zal mensen met een handicap echt helpen.”

De kaart is voor personen met een handicap een bewijsstuk om aan te tonen dat ze in België erkend zijn als persoon met een handicap. Hiermee komen ze in alle deelnemende landen in aanmerking voor specifieke toegangstarieven of andere voordelen in de domeinen cultuur, vrijetijdsbesteding en sport. In de toekomst zullen er nog andere domeinen bijkomen.

De opstartfase van het project loopt tot juli 2017. In de lente van 2017 is een kickoff-evenement gepland om de burgers op de hoogte te brengen van het bestaan van deze nieuwe kaart. Hierbij zullen het middenveld en gebruikersorganisaties betrokken worden.

Momenteel zijn er acht landen die deelnemen aan dit Europees project: Slovenië, Malta, Cyprus, Finland, Italië, Estland, Roemenië en België. Maar we zitten nog maar in de startfase en er zullen ongetwijfeld nog landen zich aansluiten.