...

Alternatief voor camera s in Waarschoot

groenw

“In het algemeen hebben we grote vragen bij camera’s op het openbare domein, maar camera’s op speelpleintjes vinden we onverdedigbaar”, zegt Jari Rijckaert van Jong Groen. Vernielingen op speelpleintjes en andere plekken irriteren ook ons. “Maar camera’s betekenen een zware inbreuk op de privacy en bieden geen echte oplossing”, zegt Peter Cousaert, voorzitter van Groen Waarschoot. “Daarom leggen we een alternatief plan op tafel.

Duur en niet efficiënt

Camera’s kosten handenvol geld. Ze werken ook verslavend: eens je er als bestuur mee begint, deint het gebruik ervan snel uit. Wat zeg je immers tegen nieuwe wijken of straten die ook camera’s willen? Bovendien schrikken camera’s nauwelijks af en verplaatsen de problemen zich naar een andere buurt. En wie gaat alle beelden bekijken? Nu al worden geen fietsendieven gesnapt aan het station. Met de kleinste gezichtsvermomming is dat bijna onmogelijk.

Positief voorstel

Ons tegenvoorstel kost minder en zorgt voor meer samenhorigheid. Goede verlichting bij nacht werkt even goed als  een camera. De sociale controle kan hoger. Maak de speelpleinen zichtbaarder voor omwonenden. Hagen snoeien kan daarin helpen.

Het bestuur moet ook meer werken aan een wijkgevoel, dat ruimer gaat dan enkel inzet op de veiligheidsaspecten. Dat kan bijvoorbeeld door de oprichting van wijkcomités.

Een nabije politie helpt ook. En als duidelijk is wie de vandalen zijn, is bemiddeling op zijn plaats. Er kunnen bijvoorbeeld afspraken worden gemaakt tussen wijkbewoners en de vandalen. Of je geeft de vandalen net verantwoordelijkheid over de speelpleintjes.