Gemeente Denderleeuw adopteert zeehondje

zeehondje-denderleeuw

Gemeente Denderleeuw adopteert zeehondje

Vandaag 4 oktober is Werelddierendag, een dag waarop wereldwijd extra aandacht wordt besteed aan het welzijn van alle dieren. De centrale gedachte is dat ook dieren rechten hebben en onze bescherming verdienen. Net op Werelddierendag maakt de gemeente Denderleeuw bekend dat ze een zeehond gaan adopteren.

“Deze bestuursploeg maakt ook van dierenwelzijn een beleidsprioriteit. Zo hebben we recent nog onze aanpak voor het zwerfkattenprobleem in onze gemeente uit de doeken gedaan en opgestart. Het schepencollege heeft nu ook beslist om een ‘bovenlokale’ actie te steunen”, vertelt Yves De Smet, schepen voor Dierenwelzijn.

“De gemeente Denderleeuw heeft namelijk een aangespoelde zeehond geadopteerd. Het uitgeputte diertje spoelde op 19 september aan op het strand van Bredene gevonden. Het zeehondje – een vrouwtje – was op dat moment ongeveer 14 weken oud en woog amper 12 kilo. Bovendien was het zwaargewond aan het rechteroog.”

Het dier werd met spoed voor verzorging overgebracht naar de Zeehondenkliniek van Sea Life in Blankenberge. Hier worden aangespoelde zeehonden opgevangen tot ze opnieuw op krachten gekomen zijn om terug vrij te laten in zee.

“Dat Sea Life een onmisbare schakel is in de opvang van zeehondjes aan onze kust staat buiten kijf. Sinds de start van de Zeehondenkliniek in 1998 werden heel wat zeehondjes van een gewisse dood gered dankzij de goede zorgen van de dierenverzorgers. Dit alles kost uiteraard een flinke duit. De verzorging van een aangespoelde zeehond kost ongeveer 2.500 à 3.000 euro”, aldus De Smet. “Om dit alles blijvend te kunnen bekostigen heeft Sea Life een peterschap in het leven geroepen. Mensen kunnen een zeehond adopteren en komen daarmee een deel tegemoet aan de kosten voor verzorging van het diertje. In ruil mogen ze tijdens de opvang onbeperkt Sea Life bezoeken, hun zeehondje een naam geven en worden ze uitgenodigd bij de vrijlating. Het leek ons een mooi initiatief naar aanleiding van Werelddierendag.”

Schepen voor Dierenwelzijn Yves De Smet bracht afgelopen weekend reeds een bezoekje aan ons adoptiezeehondje. “Spijtig genoeg kon zijn toegetakeld oogje niet gered worden maar gelukkig is het dier ondertussen aardig op kracht aan het komen. Zodra het sterk genoeg is en minimaal 30 à 35 kg weegt, is het klaar om terug te keren naar zijn natuurlijke habitat.”

“Ondertussen gaan we bij ons gemeentepersoneel een interne ‘poll’ houden om voor onze zeehond een naam te kiezen. En we willen ook onze jongste inwoners betrekken bij dit project. We gaan daarom via ons gemeentelijk infoblad De Schakel van november een kleurwedstrijd organiseren voor kinderen tot 12 jaar. Van 1 tot 15 november mogen de kinderen hun mooiste ingekleurde tekeningen insturen naar onze cel Dierenwelzijn. De winnaar van de wedstrijd krijgt een gratis toegangsticket voor Sea Life en zal met zijn ouders uitgenodigd worden om samen met ons de vrijlating van ons zeehondje bij te wonen”, besluit schepen Yves De Smet.