...

Open Bedrijvendag – 1200 bezoekers testen havenberoepen

havencentrumOpen Bedrijvendag – Havencentrum ontzettend blij met opkomst én aanbod in haven van Antwerpen dit jaar

Het Havencentrum mocht 1200 kinderen en hun ouders verwelkomen in het Havencentrum. Het belevingscentrum voor de haven zette dit jaar volop in op beleving in en rond de eigen site. Bezoekers konden er heel wat beroepenmodules uit het eigen aanbod testen zoals pijpfitter, ladingplanner, energiemanager en kunststofbewerker. Daarnaast verbaasden jongeren zich over hoe je plastiek kunt recycleren tot een eigen ontworpen gadget met Plastic Lab.

Talentenstroom en Talentenfabriek zorgden dit jaar voor een extraatje: zo konden jongeren aan de slag met een lasrobot en bouwden de bezoekers een bamboeconstructie van maar liefst 3 meter hoog! Dankzij een mooie samenwerking tussen Talentenstroom en Havencentrum raceten de jonge bezoekers om hun cacaobonen op tijd naar de fabriek te brengen in een wervelend go-cartparcours. Als dat hen lukte, maakte de fabriek van hun bonen een lekkere reep chocolade.

Voorzitter Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie en Innovatie, is opgetogen over deze geslaagde editie: “Dit jaar kozen we bewust voor beleving in ons eigen Havencentrum. Bezoekers konden proeven van heel wat leuks uit ons eigen aanbod en uit dat van partners. Dat toont nog maar eens de sterkte van ons bezoekerscentrum voor de haven van Antwerpen: samenwerkingen opzetten en zo jongeren een fantastische dag bieden. Deze dag is daarenboven een positieve zaak, omdat in de Antwerpse Haven heel wat bedrijven de deuren hebben geopend, waardoor mensen een boeiende blik achter de schermen van onze economische bedrijvigheid krijgen.”

Heel wat bijzondere bezoekers dit jaar

Bekende YouTuber en vlogster @ManouCohen kwam een kijke nemen in het Havencentrum. Maandag verschijnt op haar You Tube-kanaal een verslagje van haar beleving. Maar ook staatssecretaris Philippe De Backer kwam de beroepen uittesten en tweette enthousiast: “Bezoek @havencentrum bijzonder boeiend. Leren en doen over @PortofAntwerp de slagader van onze economie. @vokavzw @kvkaw Doen!”

Haven als hotspot

Niet alleen in het Havencentrum, maar ook elders in de haven stond heel wat beleving en ontdekking op het programma. De haven was dan ook een echte ‘hotspot’ in de provincie Antwerpen. Zo konden bezoekers zowel bij Veolia ES MRC, waar ook gedeputeerde Ludwig Caluwé nog een kijkje ging nemen, en Indaver in Doel terecht voor een rondleiding op het bedrijf waarin ze konden ontdekken hoe gevaarlijk afval verwerkt en gerecycleerd wordt. Aan de Lillobrug sloegen Amoras, Hooge Maey, Vleemo en Indaver de handen in elkaar met een busparcours over de vier bedrijven. Bezoekers konden uitstappen op verschillende punten en ondermeer de valkenier aan het werk zien.