Eerste digital valley van Gent

digital-valey-gent

The Hive’ is eerste digital valley van Gent

Gent is een bruisende co-working space rijker met ‘The Hive’. Het is een bijzondere bijenkorf waar digitale bedrijven gedijen in een positieve vibe en creatieve samenwerking, op een steenworp van de Dampoort en zijn station. Momenteel is zowat 75% van de capaciteit benut door 5 bedrijven waaronder Lodestar/AGX, Duval Union Consulting, Cloudstar, Nomeo, Nanex en Shine Blue. Ze zijn actief in consulting, online maatwerk, domeinnamen en webhosting.

Het initiatief komt van de Gentse entrepreneur en bezige bij, David Bintein die er zelf ook resideert met zijn eigen hybride creatief webbureau Lodestar/AGX Digital. Hij zette een aantrekkelijke nieuwbouw van 600 m² neer met veel open ruimtes, natuurlijk binnenvallend licht en hoge glaspartijen. De nieuwbouw beantwoordt ook aan alle bouwtechnische, energetische en esthetische normen, tevens voorzien met een state of the art-domotica. Een tuin en veel groen zorgen voor een rustgevend effect.

“De idee van The Hive is om een mix van ervaren topbedrijven, scale-ups, start-ups en eenmansbedrijfjes uit de digitale sector samen te brengen in één digitale hub, al dan niet met het oog op creatieve en innovatieve synergie of losse samenwerkingen. Iedereen heeft wel een specialiteit of knowhow en iedereen helpt of stimuleert elkaar vooruit, formeel of informeel. Hoofdzaak is dat al die kleine en middelgrote bedrijven zich nu 100% kunnen concentreren op hun digitale core business”, aldus David Bintein.

De ‘bewoners’ hoeven immers geen tijd te verliezen met aansluitingsgedoe voor nutsvoorzieningen of netwerk, het zoeken naar tijdelijke extra m², onderhoud en herstellingen, copier & printer, logistieke aanvoer van koffie, drank, fruit… Alles zit in een forfaitair pakket aan een ‘all inclusive’ prijs. Voor vaste huurders zijn er vaste werkplekken met afsluitbare deuren; losse flexwerkplekken worden betaald naar gebruik (beurtenkaart of specifieke periodes). Gebruik van douche, parking, laadpunt voor e-bikes of e-cars, energiekosten… wordt allemaal via een ingenieus geautomatiseerd systeem afgerekend op het einde van de maand. Er is dan ook geen ‘office manager’ nodig die de overheadkosten opdrijft.

“We zorgen ervoor dat iedereen zich hier goed voelt en dat er een leuke vibe hangt met een binnen- en buitenarchitectuur die ook high potentials aantrekt in een steeds competitievere markt”, vervolledigt Bintein. De kantoor-, lounge- en vergaderruimtes hebben daarom ook directe verbinding met de buitenterrassen. Er is een kleine en grote vergaderruimte, een lounge, break out rooms en aparte ‘hives’ (Engels voor ‘bijenkorven’) waar men zich kan terugtrekken voor geconcentreerd werken of het halen van een deadline. “We zijn ook vlot bereikbaar met een grote ondergrondse parking onder het gebouw.”

Ook Jo Caudron, co-founder van Duval Union Consulting, weet waarom hij sedert april in The Hive huist. “In de diverse stadia van het digitale hub-concept werd ik regelmatig om advies gevraagd door David Bintein, een goede vriend overigens, waardoor ik me ook steeds meer ‘betrokken’ voelde. Want ik zag hoe goed het eindresultaat en de mix van troeven zou worden: een zeer functioneel gebouw in een groene omgeving, een aangename lichtinval voor een stimulerende werksfeer, een goede bereikbaarheid… Voor mijn eigen team had ik sowieso een Gentse thuishaven nodig. Normaliter gaan wij altijd zelf naar de klant, maar dit gebouw en dit concept zullen wij onze klanten met plezier laten ontdekken”, aldus Caudron. Synergie met andere bedrijven uit The Hive leidde o.m. al tot gemeenschappelijke offertes bij klanten.

Sfeer en interactie tussen de ‘bewoners’ van The Hive wordt alvast bevorderd door leuke activiteiten. Elke vrijdagavond is er een happy hour, elke maandag vers fruit (gratis), binnenkort elke woensdag soep. De koffie- en theebar is gratis, de keuken vervult zijn verbindende rol en heeft een koelkast, vaatwasmachine en microgolfovens.