Dag van de Dilbekenaar onder stralende zon

image00067
De Dag van de Dilbekenaar ging afgelopen zaterdag 24 september van start onder een stralende zon. Deze activiteit die reeds voor de vierde keer plaats vond begon anders dan anders namelijk met een pik-nik. Iedereen die wou kon gebruik maken van de aan de Westrand (cultuurcentrum) opgestelde tafels. Je had de keuze ofwel bracht je zelf je eten mee, je kon ook je benodigdheden kopen op de zaterdagse boerenmarkt of een derde mogelijkheid was een kant en klaar pakket aankopen.

image00062

Omstreeks 11.30u begon de “echte” Dag van de Dilbekenaar. Sedert vier jaar, bij de wijziging van de coalitie is dit de vervanger van het “Bal Van de Burgemeester”.  Deze formule wordt meer en meer gewaardeerd door de Dilbeekse inwoners en trekt ieder jaar meer en meer volk. De bedoeling van het geheel is vooral de inwoners (oude en nieuwe) kennis te laten maken met het aanbod van diverse verenigingen. en hoeft het gezegd dat deze zich inspannen om zoveel mogelijk (nieuwe) geïnteresseerden naar hun kraampje te lokken.

image00060

Het is ook de dag van de nieuwe inwoners van Dilbeek, want ook zij worden niet vergeten. Op het gemeentehuis kregen zij een korte toelichting wat wonen in Dilbeek betekent, en daarna was het de beurt aan een gids om hen in een kort tijdbestek een paar mooie pareltjes aan de Dilbeekse kroon te tonen. Nadien mochten zij zich te goed  doen aan een gratis, speciaal voor hen ingericht buffet dat opgesteld stond in de foyer van Westrand.

image00004

Als je van de Westrand kwam en je liep het terrein op was de eerste vereniging het Dilbeekse Rode kruis. Deze mensen zetten zich letterlijk dag en nacht in om anderen te helpen. Maar zaterdag lag de nadruk vooral op het gebruik van de AED ( automatische externe defibrillator). Dankzij onderhandelingen met het gemeentebestuur zijn ze er eindelijk in geslaagd om enkele van deze toestellen in Dilbeek geplaatst te krijgen. De vele aanwezigen konden alvast kennis maken met het toestel en al een eerste poging wagen in reanimeren en defibrilleren onder de kundige leiding van de helpers van het plaatselijke Rode kruis in samenwerking met de Nationaal Non Profit Organisatie “Heartsaver” onder het peterschap van Prof. Dr. Pedro Brugada.

https://www.facebook.com/Heartsaver-356170591220199

image00003(Op de foto Luc Ketele voorzitter van vzw Hartsaver)

Ook de andere hulpdiensten waren goed vertegenwoordigd. zo kon je op de stand van onze Dilbeekse politie een heuse crashtest meemaken. De simulatie bestond eruit dat je tegen 30km/uur tegen een muur botste, ook deze stand werd door heel wat geïnteresseerde inwoners bezocht. Je kon bij de politie ook geheel vrijwillig een alcoholtest afleggen en de mensen die niet positief waren kregen een aandenken in de vorm van de gekende “Bob” sleutelhanger. Ook deze mensen konden op heel wat interesse rekenen.

image00031

En helemaal op het einde stond onze Dilbeekse brandweer, schuin tegenover de tent van de politie. Voor deze mensen was er eveneens heel wat belangstelling jong en oud mochten heel even een echte brandweerspuit in de handen nemen. Doel was van onder leiding van een ervaren brandweerman om met de waterstraal de twee opgestelde verkeerskegels omver te spuiten. Ook aan de kinderen werd gedacht want er werden plastieken brandweerhelmen verkocht.  De opbrengst daarvan ging integraal naar de actie:”  kom op tegen kanker”. Dat bewijst nog maar eens dat onze Dilbeekse spuitgasten het hart op de juiste plaats hebben.

image00020

Voor de rest kwam je niks dan lachende en vrolijke inwoners tegen die van de ene stand naar de andere slenterden meestal met kinderen aan de hand. Een bezoekje aan het springkasteel mocht dan zeker niet ontbreken. Kortom er was voor jong en oud animatie voorzien. De kinderen werden nog eens extra in de watten gelegd door een optreden in de grote tent van de formatie “De Piepkens”. Frederik Sioen, Roland Van Campenhout en Pieter-Jan De Smet brengen eigenzinnige kinderliedjes voor iedereen vanaf 5 jaar. Ze noemen zichzelf De Piepkes omdat ze vinden dat het zo hoort.
image00033
Vanaf 18u was het dan tijd voor het jaarlijks “happy hour” dit betekent twee dingen, iedereen die een drankje bestelt krijgt er van het gemeentebestuur  nog één gratis bij, en worden tijdens dat uur de mensen door de burgemeester en schepenen aan de toog bediend. De Dag van De Dilbekenaar kent jaar na jaar een groeiend succes. Ook dit jaar moesten verenigingen die wilden deelnemen geweigerd worden. Wij kijken in ieder geval al uit naar de derde zaterdag van september 2017 voor de vijfde editie Van De Dag Van De Dilbekenaar.

meer foto’s: