...

Stemmen vanaf 16 jaar

verkiezingenpStemmen vanaf 16 jaar

De verkiezingen zijn in aantocht, hoog tijd om de puntjes op de i te zetten dus. Daarom hebben de Jongsocialisten op het partijbureau van sp.a opnieuw hun standpunt voorgelegd voor stemrecht vanaf 16 jaar. En met succes. “Na een boeiende reflectie schaart sp.a zich officieel achter het standpunt van de Jongsocialisten om zestien- en zeventienjarigen stemrecht toe te kennen”, zegt voorzitter Aaron Ooms.

“Met de organisatie van de volgende verkiezingen in zicht werd het tijd om als jongeren onze eis voor meer jongerenparticipatie opnieuw te laten weerklinken. Daarom hebben we de vraag voor stemrecht voor zestien- en zeventienjarigen opnieuw op tafel gelegd op het partijbureau van sp.a., en met succes”, vertelt Aaron Ooms. Jongeren hebben, net als iedereen, een eigen kijk op hun omgeving en de wereld. Heel wat politieke beslissingen grijpen in op ons leven. Het is dan ook hoog tijd om jongeren vanaf 16 jaar te laten meebeslissen als volwaardige burgers. “We zijn bijzonder tevreden dat sp.a ons hierin volgt.”

Jongeren vanaf 16 jaar beschikken over voldoende comptenties om weloverwogen beslissingen te nemen. Zestien- en zeventienjarigen laten meebeslissen wie het beleid voert is dan ook enkel logisch. Dit zal de politieke interesse bij jongeren verhogen en er tegelijk voor zorgen dat de politiek meer aandacht heeft voor de noden die jongeren kennen en kenbaar maken. Daarbij dient vanzelfsprekend rekening te worden gehouden met het belang aan correcte informatie en omkadering. “Zo vragen we uitdrukkelijk een toegankelijke en begrijpelijke communicatie, meer politieke vorming in het onderwijs en een eenvoudige en duidelijke procedure”, zegt Aaron Ooms. “Geef jongeren de kans om vanaf 16 jaar actief te proeven van politiek als ze dit willen. Vanaf 18 jaar is er, terecht, stemplicht, maar jongeren moeten al vroeger kunnen participeren om het beleid mee vorm te geven.”