...

Dag van de Landbouw op zondag 18 september 2016

boerDag van de Landbouw op zondag 18 september 2016

Op zondag 18 september organiseren Boerenbond en Landelijke Gilden weer de Dag van de Landbouw. 45 bedrijfsleiders gunnen je dan, samen met hun familie, graag een blik op hun werk, producten en het leven op deze land- en tuinbouwbedrijven. Het thema is ‘Het begint bij ons’.

De Dag van de Landbouw is al meer dan 30 jaar een succesformule. Elk jaar trekken tienduizenden mensen erop uit om kennis te maken met de actuele land- en tuinbouw. Met het thema ‘Het begint bij ons’ willen de organisatoren iedereen weer wat dichter bij de land- en tuinbouw brengen. Op de deelnemende bedrijven kan je zien hoe het er dagelijks aan toe gaat.
We zijn de laatste jaren wat vervreemd geraakt van de actuele landbouw en een evenement als dit helpt het tij te keren. We komen vaker met landbouwproducten in contact dan we zelf denken. De sector ligt vooral aan de basis van onze voeding, maar zorgt ook steeds meer voor de productie van vezels en biobrandstoffen. Je kan ook een bezoek brengen aan een sierteeltbedrijf met (pot)planten, bloemen of bomen. De land- en tuinbouwsector is daarenboven verrassend innovatief. Ontdek op Dag van de Landbouw de moderne technologie die in de sector gebruikt wordt.

Landelijke Gilden en Boerenbond organiseren dit evenement elk jaar, op de derde zondag van september. Het is een ideale uitstap voor het hele gezin. Het aanbod is zeer gevarieerd. Sommige deelnemende bedrijven liggen op fietsafstand van elkaar, ideaal om meerdere bedrijven op een dag te bezoeken.

In elke Vlaamse provincie

Overal in Vlaanderen wordt de Dag van de Landbouw uitbundig gevierd. In elke provincie werden zorgvuldig een aantal bedrijven geselecteerd. Zo leren de bezoekers de veelzijdige Vlaamse landbouwsector kennen. Zowat alle (deel)sectoren komen aan bod: akkerbouw, fruitteelt, melk – , vlees-, en pluimvee en varkens. Er is voor iedereen wat wils!

Ook in jouw gemeente is er een bedrijf dat meedoet aan Dag van de Landbouw.

Hieronder vind je alvast een overzicht van de deelnemende bedrijven uit de provincie Oost-Vlaanderen:

Stijn en Ellen Deprest-Cryspin (Melk- en vleesvee)

Inzetten op melkvee
Dit bedrijf telt 110 melkkoeien en 100 stuks jongvee. Er zijn 35 zoogkoeien en 70 stuks vleesvee. Omdat de oude stal te klein werd, is er een nieuwe melkstal aangebouwd met 150 ligplaatsen. Deze is voorzien van een zij-aan-zij melkinstallatie met rapid exit. Stijn krijgt hulp van vader Guido en echtgenote Ellen, die buitenshuis werkt.
Wat valt er die dag te beleven?
Een rondleiding loodst je door de stallen, langs de onderkelderde melkinstallatie, de separatiebox, de bietensnijder… Geniet na je bezoek van een hapje en drankje. Er is kinderanimatie en iedereen ontvangt een attentie.

Maldegem – Oostdreef 1 – Welkom van 10 tot 17 uur

Elke en Paul Huysman-Van den Kieboom – Meetjeshoeve (Escargots, saffraan en bijen)

Niet alledaags
Dit is geen alledaags landbouwbedrijf. Sinds 2012 kweken Elke en Paul escargots en saffraan. Hiervoor streven ze naar topkwaliteit. Elke neemt de teelt en verwerking van beide producten voor haar rekening. Paul helpt mee achter de schermen. Sinds 2 jaar is hij professioneel imker.
Wat valt er die dag te beleven?
De rondleiding start in het escargotpark, waar je uitleg krijgt over de teelt en de voeding. Nadien bezoek je het saffraanveld, waar je meer te weten komt over dit ‘rode goud’. Hier leer je alles over bijen en imkers.

Moerbeke-Waas – Molenstraat 30 – Welkom van 10 tot 18 uur
www.meetjeshoeve.be

Marc en Gerda Lambrecht-De Neve en Liesbeth – Gemapa (Groenteteelt)

Paprikakwekerij
Sinds 1990 teelt men heerlijke paprika’s. Intussen bedraagt de teeltoppervlakte al ruim 5 ha. Om het hoofd te bieden aan de hoge energiekosten, werd er geïnvesteerd in een wkk. Met het intreden van de tweede generatie is de opvolging verzekerd.
Wat valt er die dag te beleven?
Je kan een kijkje nemen in de serres en ziet hoe paprika’s geteeld worden en wat er allemaal bij komt kijken. Telers geven uitleg. Er is veel aandacht voor de bestrijding van ziekten en plagen door middel van natuurlijke vijanden. Een bedrijfsfilm toont de teelt in een 20tal minuten. Er zijn proevertjes en je kan verse paprika’s kopen.

Nevele – Veldeken 25B – Welkom van 10 tot 18 uur

Scheppersinstituut (Onderwijs en boomkwekerij)

Lange traditie
Deze school heeft een lange traditie in de tuinbouwsector. Momenteel telt ze 1164 leerlingen. Je kunt er de opleiding Biotechnische wetenschappen volgen. De klemtoon ligt op tuinaanleg, boomkwekerij en sierteelt. Sinds enkele jaren kan je in de tweede graad kiezen voor dierenzorg.
Wat valt er die dag te beleven?
Je kan een bezoek brengen aan de boomkwekerij, de afdeling dierenzorg en de laboratoria voor biotechnische wetenschappen en chemie. Voorts zijn er demo’s enten en bloemschikken en is er randanimatie.

Wetteren – Cooppalaan 128 – Welkom van 10 tot 18 uur
www.scheppers-wetteren.be

Familie Van Hyfte (Akkerbouw, melk- en vleesvee)

Modern comfort
Broers Joris en Carlos werken al bijna 30 jaar samen. Jonas, de zoon van Carlos en Mieke vervoegde het team 6 jaar geleden. De 200 melkkoeien worden dagelijks tweemaal gemolken in een 2×16 zij-aan-zij melkstal. Ze kunnen uitrusten in diepstrooiselboxen met een volle vloer. Een dubbele pocketvergister zorgt voor groene energie. Er zijn ook een 100-tal witblauwe runderen.
Wat valt er die dag te beleven?
Je staat oog in oog met de dieren, maakt kennis met de machines, kan een parcours doorheen de stallen volgen en komt meer te weten over de pocketvergister. Er is een hapje en drankje.

Ertvelde – Walprijestraat 50 – Welkom van 10 tot 17 uur

Géry Heungens – Bloemisterij Heungens (Sierteelt)

3de generatie
Géry is de 3de generatie op dit bedrijf en teelt met trots azalea’s. Dit streekproduct wordt het jaar rond geteeld. Naast de standaardsoorten teelt men ook eigen veredelde soorten. Ook de vermarkting doet dit bedrijf zelf.
Wat valt er die dag te beleven?
Volg een parcours doorheen het hele bedrijf, van de forcerieafdeling tot de serres en de inpakhal waar de planten klaargemaakt worden voor transport. Ook de automatisatie krijgt aandacht. Uiteraard kan je ook azaela’s kopen.

Evergem – Doornzeelsestraat 172 – Welkom van 10 tot 18 uur
www.bloemisterijheungens.be

Wim en Nathalie Pieters-Wille (Biomelkgeiten)

4 geitenrassen
Dit bedrijf is vrij nieuw in de sector. Momenteel telt het 600 melkgeiten en 250 lammeren. Men werkt met 4 rassen: Nubische geiten, Brits Toggenburger, Franse Alpine en Saanen-geiten. De melk gaat naar de Organic Goat Milk Cooperation.
Wat valt er die dag te beleven?
Loop langs de dieren, verneem wat ze eten en hoe ze gevoederd en gemolken worden. Op verschillende plaatsen in het bedrijf hangen borden met wist-je-datjes met meer info over melkgeiten. Proef ook ijs gemaakt van geitenmelk of geniet van een hapje en een drankje op het terras van Landelijke Gilde Bassevelde.

Bassevelde – Hooghofstraat 6A – Welkom van 10 tot 18 uur

Robrecht Engels (Vlas)

Vlas met vele toepassingen
Robrecht is de 3de generatie op dit vlasbedrijf. Er komt veel mechanisatie aan te pas om de hectaren vezelvlas te zaaien, te verzorgen en te oogsten. Op dit bedrijf gebeuren de eerste bewerkingen van het geoogste vlas.
Wat valt er die dag te beleven?
Je kan de machines zien die bij de vlasteelt gebruikt worden. Zo krijg je een overzicht van de verschillende fases. Leer ook hoe dit gewas vroeger geteeld werd, wat toen werk verschafte aan veel mensen in het dorp.

Sint-Jan-in-Eremo – Warande 18 – Welkom van 10 tot 18 uur

Luc en Bruno Vanhaelemeesch (Akkerbouw en vleesvee)

Vleesvee en thuisverpleging
Op dit akkerbouwbedrijf in de polders leeft de passie voor de witblauwe rundveefokkerij. Luc en zoon Bruno hebben beiden een opleiding verpleegkunde en combineren het boerenbedrijf met een thuisverplegingspraktijk.
Wat valt er die dag te beleven?
Er zijn rondleidingen door de vleesveestallen en je kan de vele machines zien die gebruikt worden voor de akkerbouw. Er is een wedstrijd voor jong en oud, er zijn ook diverse informatiestands.

Watervliet – Oudemansdijk 30B – Welkom van 10 tot 18 uur

PCG en PCA (Onderzoek en voorlichting in groente- en aardappelteelt)

Onderzoek
Het Proefcentrum van de Groenteteelt (PCG) en het Proefcentrum voor de aardappelteelt (PCA) doen onderzoek en geven voorlichting. Op 10 ha worden jaarlijks meer dan 150 proeven aangelegd. Er wordt sla gekweekt op water in goten en je kan de nieuwe teelten yacon, micro-algen, eetbare bloemen…zien. In het smaaklab worden groenten en fruit geproefd.
Wat valt er die dag te beleven?
Doe mee aan de zoektocht of bezoek proefvelden, serres, visafdeling, weerstation…Je kan ook deelnemen aan het smaakonderzoek of genieten van een drankje.

Kruishoutem – Karreweg 6 – Welkom van 10 tot 18 uur
www.pcgroenteteelt.be
www.pcainfo.be

Familie Waelkens – Boomkwekerij Dirk Waelkens (Boomkwekerij en sierteelt)

Korte keten
Hier kweekt men met de grootste zorg planten. Het aanbod varieert van het kleinste plantje tot de grootste boom. De voornaamste activiteiten zijn het opkweken van taxus, haagplanten, sierplanten in pot en kerstbomen. De korteketenverkoop is zeer belangrijk, daarom wordt er veel geïnvesteerd in het onthaal van de bezoekers.
Wat valt er die dag te beleven?
Je kan het hele bedrijf bezichtigen. Via wist-je-datjes en rondleidingen die door de bedrijfsleiders worden gegeven, kan je de kunst van het boomkweken leren kennen.

Zulte – Waregemstraat 136 – Welkom van 10 tot 18 uur
www.dirkwaelkens.be