Programma autovrije Zondag in Aalst

autovrije zondag aalst

Autovrije Zondag in Aalst op 18 september 2016

Stad Aalst doet als één van de 40 Vlaamse steden en gemeenten mee aan Autovrije Zondag. Spring op zondag 18 september dus op de fiets of verken onze stad te voet, want er valt die dag heel wat te beleven! Een stilettorun, een knotsgekke koers of een streetsoccertoernooi. Alle straten binnen de ring R41/N9 zijn tijdens Autovrije Zondag het speelterrein van de nietgemotoriseerde weggebruikers.

Programma


De Hopmarkt: Infomarkt

Je kunt je trip starten op de Hopmarkt, want dit is het infoplein. Alle info over de Autovrije Zondag vind je bij het Toeristisch infopunt. Verschillende standhouders vormen er een infomarkt over mobiliteit, ecologie en energie. Tal van verenigingen tekenen present. Zo laat Cambio je kennismaken met de voordelen van autodelen, kun je je fiets laten registreren bij de gemeenschapswachten, of kun je met al je energie(lening)vragen terecht bij vzw Bea. Watermaatschappij Farys biedt je gratis water aan. Er is ook een afgebakende zone voor het fietsparcours van De Fietsersbond. Cinema zorgt voor een muzikale noot en er zijn uiteraard ook drank- en eetstandjes.

Koningin Astridpark en Gentsestraat:
Hipster Hotspot  In het ‘Klein Parksken’, zoals het Koningin Astridpark in de volksmond heet, organiseert de Fietserij tussen 11 en 18 uur opnieuw een tweedehandsmarkt met als thema: retro/vinyl/fietsen en fietsattributen. Een gezellige bar, foodtrucks en enkele ‘vinyl’ DJ’s zorgen voor de juiste sfeer. In de namiddag kan je zelfs deelnemen aan een koers rond het Klein Parksken.  In de aanpalende Gentsestraat kunnen fietsers zich wagen aan een behendigheidstest.

Grote Markt:
Brood & Spelen  De Grote Markt vormt ook het startpunt voor een begeleide fietstocht en is het decor van een kelnerloop en volksspelen.
Graanmarkt: Picknickplein De Graanmarkt is dé picknick-spot. Er is een velo-brunch, er zijn foodtrucks en er is mogelijkheid om Kubb te spelen.

Werfplein: ‘Urban square’  Wie graag eens een balletje trapt, moet op het Werfplein zijn. Daar kun je je inschrijven voor het streetsoccertoernooi. Een DJ-set van Spektrum zorgt voor drummende bassen terwijl jij de bal door de benen van je tegenstander prikt.

Statieplein: Kinderen baas  Het Statieplein wordt het meest kindvriendelijke plein van de Autovrije Zondag met animatie, een fietsparcours voor kinderen en een springkasteel.
De Konker  Buurtcomité De Konker weet wat feesten is. De Konker organiseert zijn activiteiten in de Valerius De Saedeleerstraat, tussen de Wellekensstraat en de Varenlaan. Er is een springkasteel, er zijn volksspelen en een heuse driekamp met onder andere een stilettorun en een handtassenworp.

Watertorenwijk Een van de pot gerukt idee: in de Watertorenwijk kunnen kinderen én volwassenen in de namiddag deelnemen of getuige zijn van een WC-potrace. Tussen 10 en 20 uur zijn er doorlopend optredens en van 9 tot 18 uur vindt een rommelmarkt plaat rond de Toren.

Arbeidsstraat  De Arbeidsstraat is de thuishaven van stadsbeiaardier Kristiaan Van Ingelgem. Tijdens de Autovrije Zondag kun je van de gelegenheid gebruikmaken om er een beiaardconcert mee te pikken én krijg je de kans om zelf je muzikaal talent op de beiaard te ontdekken (huisnummer 19 – 21)

UiTPAS  Breng zeker je UiTPAS mee! Je kunt een punt sparen op de Hopmarkt. Ruil je punten ook meteen in aan de UiTPASstand voor een fluostift, potlood of fluohesje.
Bereikbaarheid en parkeren

Beperkte Aalst zich vorig jaar nog tot het autovrij maken van enkele stadspleinen, dan gaat de stad nu een stapje verder. Op 18 september 2016 worden alle straten binnen de ringstructuur R41/N9 onderverdeeld in twee zones: een autovrije en een parkeervrije zone.

Autovrije Zone:
parkeren toegelaten  Binnen de autovrije zone is alle gemotoriseerd verkeer verboden tussen 12 en 18 uur. Deze zone wordt afgebakend met nadars, met daarop de nodige verkeerssignalisatie. Bewoners kunnen wel geparkeerd blijven op hun privéterrein of op de straat. De politie controleert de afgebakende zone op inbreuken en Gemeenschapswachten en vrijwilligers oefenen mee toezicht uit op de toegangen tot de autovrije zone.

Parkeervrije zone
  Binnen deze zone is alle gemotoriseerd verkeer verboden en worden straten bovendien ontruimd. Er geldt een parkeerverbod tussen 0 en 19 uur. Volgende straten worden parkeervrij: Valerius De Saedeleerstraat (tussen Wellekensstraat en Varenlaan), Koningin Astridpark, Duivekeetstraat, Gentsestraat (tussen huisnummer 54 en Bert Van Hoorickstraat), Korte Nieuwstraat, Boterstraat, Graanmarkt, Statieplein, Burchtstraat (tussen Molenstraat en Vaartstraat), Maanstraat, Osbroekstraat (tussen Felix de Hertstraat en Watertorenstraat), Acaciastraat, Sint-Kamielstraat (tussen huisnummer 32/einde Schelfhoutpark en Maanstraat), Watertorenstraat (tussen Acaciastraat en Scherreveldstraat). Voertuigen geparkeerd op het openbaar domein worden getakeld. Je voertuig op je oprit parkeren kan natuurlijk wel.

Toch de wagen nodig?  Heb je toch je wagen nodig in de namiddag, verplaats hem dan vooraf buiten de autovrije zone. Woon je binnen de autovrije zone dan heb je nog tot de middag de tijd, maar woon je in de parkeervrije zone, dan moet je voertuig al vóór 0 uur elders geparkeerd zijn. Opgelet! Als je je voertuig toch gebruikt binnen de autovrije zone, dan bega je een inbreuk op de verkeerswetgeving en volgt een boete.

Doorgangsbewijs: wees er snel bij  Bezoekers die toch toegang wensen tot de autovrije zone met een gemotoriseerd voertuig, kunnen een doorgangsbewijs aanvragen, mits zij aan enkele voorwaarden voldoen. De voorwaarden en het aanvraagformulier kan je vinden op www.aalst.be/autovrijezondag. Opgelet: de uiterste datum om een aanvraag in te dienen is 12 september 2016.

De Lijn rijdt wel Bij de afbakening van de zones werd rekening gehouden met de circulatie van de bussen van De Lijn. Busvervoer door de autovrije zone blijft dus mogelijk.

(Gratis) parkeren
  Alle inwoners van Aalst kunnen hun voertuig gratis parkeren op parking Keizershallen (tussen zaterdag 18 en maandag 9 uur) of op de parking van het stedelijk Zwembad (onbeperkt). Op de pendelparking van de NMBS parkeer je de hele dag voor 5 EUR.