...

Europese wedstrijd Safety Tunes van start

1 september: tweede editie Europese wedstrijd Safety Tunes van start

Het begin van het nieuw schooljaar is meteen ook het begin van een tweede editie van de Europese wedstrijd Safety Tunes, een vakoverschrijdend project rond verkeersveiligheid voor jongeren uit het beroeps- en technisch onderwijs. Safety Tunes-BE maakt deel uit van het Europees project European Road Safety Tunes, en wordt in België gecoördineerd door Mobiel 21 en financieel ondersteund door Cera. Acteur Kürt Rogiers en politierechter van Leuven Kathleen Stinckens zijn er de enthousiaste peter en meter van.

Nog steeds gebeuren er té veel ongevallen in het verkeer. Vaak zijn jongeren erbij betrokken, als veroorzaker of slachtoffer. Bij jongens tussen 15 en 24 jaar is het verkeer zelfs de grootste doodsoorzaak. Om dit thema op een creatieve manier onder de aandacht te krijgen, is Safety Tunes ontstaan.

Leerlingengroepen uit België, Polen, Hongarije, Nederland, Spanje, Slovenië, Tsjechië en Oostenrijk gaan in deze wedstrijd de uitdaging aan om hun leeftijdsgenoten te overtuigen van het belang van veilig gedrag in het verkeer. Met een zelfgemaakt creatief product als basis lanceren ze een eigen campagne. Een enthousiaste klas is dus voldoende om deel te nemen aan dit project.

Verkeerskapsels en raplied

Safety Tunes loopt 2 jaar. Elk jaar kunnen 10 leerlingengroepen deelnemen. Op het einde van dit schooljaar kiest een professionele jury 2 creaties en campagnes uit die naar Polen mogen. De winnende leerlingengroepen mogen hun campagne dan in 2017 gaan verdedigen in de Europese Safety Tunes wedstrijd in Warschau (Polen). De jury in België bestaat uit Mobiel 21 en peter en meter van het project Kürt Rogiers en Kathleen Stinckens, politierechter in Leuven.

De editie van vorig jaar leverde al mooie resultaten op. Na een eerste preselectie mochten 7 scholen en 9 leeftijdsgroepen deelnemen. De projecten die werden ingediend gingen van verkeerskapsels over een zelfgeschreven rapnummer rond drinken en rijden naar graffiti-muren tot een logo tegen het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden.

Oproep

Voor dit schooljaar zijn de inschrijvingen voor de tweede editie vanaf vandaag geopend. Scholen uit het beroepsonderwijs hebben nog tot 12 september de tijd om zich in te schrijven voor de wedstrijd. Ze moeten daarvoor een mail met hun motivatie sturen naar wim.billet@mobiel21.be.

Safety TunesEr zijn veel redenen om op deze oproep in te gaan

• Safety Tunes enthousiasmeert leerlingen die creatief en zelfstandig aan de slag gaan, vertrekkende vanuit hun eigen leefwereld, ervaringen en meningen over verkeersveiligheid.

• Safety Tunes is een bewustmaking rond een maatschappelijk zeer relevant thema, door en voor jongeren.

• Safety Tunes geeft de school het potentieel om zichzelf op een positieve manier in de kijker te stellen met een schitterend en zichtbaar resultaat.

• Safety Tunes is een unieke kans, want er mogen maar 10 leerlingengroepen deelnemen en de inschrijvingen lopen binnen.