Fietstocht Geraardsbergen brengt lokale landbouw in de kijker

fiets

Fietstocht Geraardsbergen brengt lokale landbouw en hun producten onder de aandacht

CD&V Geraardsbergen organiseerde op zondag 31 juli 2016 een fietstocht langs enkele gemengde landbouwbedrijven binnen en buiten Geraardsbergen met aandacht voor de korte keten. Via een gezellige en sportieve activiteit wilde de afdeling ons lokale land- en tuinbouwers een hart onder de riem steken en de lokale producten onder de aandacht brengen.
Lokale landbouw

Korte keten- en hoeveproducten, ook gekend als lokale- of streekproducten, houden rekening met dezelfde 3 pijlers van de duurzame ontwikkeling die je kan terugvinden in fair trade: duurzame productie, goed voor mens en milieu; een stem voor de landbouwer, werknemer en zijn/haar gezin zodat ontwikkeling inspeelt op de juiste noden en eerlijke handelsvoorwaarden voor iedereen in de keten.

De korte keten omvat verschillende soorten verkooppunten: hoevewinkels, boerenmarkten, automaten, zelfpluktuinen, groenteabonnementen en voedselteams.

Je producten rechtstreeks bij de boer kopen heeft vele voordelen. De landbouwer bepaalt zelf zijn prijs, de productiemethode en het aanbod. Als consument krijg je superverse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer. Zonder veel voedselkilometers en verpakkingsafval.

Wil je weten waar je lokale producten in jouw buurt kan vinden? Dan zal de website van ‘Recht van bij de boer’ je goed op weg kunnen helpen: www.rechtvanbijdeboer.be
Johan Quintelier, werkgroepvoorzitter van de actie, geeft aan dat we de medearchitecten van ons landschap niet uit het oog mogen verliezen.

Fernand Van Trimpont, eerste schepen en bevoegd voor Fair trade: “Op zaterdag 25 juni vond onze eerste fairtrademarkt plaats op het Stationsplein. Geraardsbergen wil namelijk graag een Fair trade gemeente worden, ook onze lokale landbouw en haar producten heeft daar zondermeer zijn plaats in”.

Rudy Frederic en Peter Timmermans, respectievelijk voorzitter en afdelingscoördinator van CD&V Geraardsbergen, “Deze acties kaderen in onze vernieuwde partijwerking. Ook vanuit de meerderheid willen we bepaalde belangrijke aspecten uit de maatschappij onder de aandacht brengen. Vele mensen uit Geraardsbergen blijven verbonden met onze lokale landbouw. Zij staan voor belangrijke uitdagingen in de toekomst. Met deze actie willen we hen ten volle ondersteunen, zoals zij ons op vele vlakken ondersteunen, denk maar aan de sterk gewaardeerde voeding.”