...

Ethno Flanders brengt de wereld naar Vlaanderen

Ethno Flanders brengt de wereld naar Vlaanderen

Ethno (www.ethno-world.org) is een project dat wereldwijd ondersteund wordt door Jeunesses Musicales Internationale (www.jmi.net). Lidorganisaties over de hele wereld kunnen onder de noemer van Ethno een kamp organiseren. Het doel van deze kampen is het samenbrengen van jonge muzikanten waarbij een culturele en muzikale uitwisseling ontstaat van traditionele muziek (met aan het eind een eventuele tournee of cd-opname). Het is voor vele van de deelnemers een start van een (internationale) muziekcarrière en uitbouw van een professioneel netwerk.

Specifiek is Ethno Flanders (www.ethnoflanders.be) een project dat uit gaat van Muziekmozaïek (www.muziekmozaiek.be) en Jeugd & Muziek Vlaanderen (www.jeugdenmuziek.be) en wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap. Dit wordt georganiseerd door een groep enthousiaste vrijwilligers.

Dit jaar zijn wij aan onze 17de jaargang toe. Jaarlijks brengen wij een groep van 60 jonge muzikanten samen van een twintigtal verschillende nationaliteiten.

In 2016 zullen we mensen ontvangen uit : Algerije, Australië, Bulgarijë, Chile, Democratische Republiek van Congo, Estland, Frankrijk, Duitsland, Ghana, India, Iran, Italië, Jordanië, Nederland, Oostenrijk, Uganda, Schotland, Zweden, Verenigd Koninkrijk en uiteraard België.

Zij zullen gedurende een week elkaars (traditionele) muziek aanleren en arrangeren onder begeleiding van 4 internationale professionele muzikanten. Per nationaliteit wordt een nummer of lied aangeleerd dat aan het einde van de week gearrangeerd wordt tot een volwaardig concert.

Dit jaar zullen wij daaropvolgend een tournee van 4 concerten doen:

– 02/08 in Oostende (16u – Drie Gapers)

– 03/08 in Gent (20u – Willemsfonds)

– 04/08 op Dranouter Festival (13u – Clubstage)

– 05/08 in Koksijde ( 14u – Fedasil)

Naar jaarlijkse gewoonte, wordt dit voor de toehoorders opnieuw een unieke muzikale wereldreis waar het plezier en enthousiasme aan alle kanten van af spat.

We kijken nu al uit naar de effecten van deze week: muzikale pareltjes, nieuwe vriendschappen, begrip voor elkaars cultuur, onvergetelijke concerten, internationale solidariteit, opstart van nieuwe (internationale) muzikale projecten, onuitwisbare herinneringen,… En dit zowel voor de deelnemers, de organisatoren als het publiek!

In tijden waarin onbegrip, radicalisatie, egocentrisme, terreur,… hoogtij vieren, is Ethno Flanders een hoogst noodzakelijk medicijn!

Ethno Flanders