...

Vanhengel overhandigt bronzen Zinneke aan Henri Vandenberghe

Zinneke voor henri vandenbergheMinister Vanhengel overhandigt een bronzen Zinneke aan Henri Vandenberghe voor de 40ste Brosella

Voor de ogen van de tienduizenden bezoekers op het folk- en jazzfestival Brosella heeft Henri Vandenberghe zondag een bronzen Zinneke ontvangen uit de handen van Brussels minister Guy Vanhengel.

“Veertig jaar lang al, laat hij het Groentheater vollopen voor het jaarlijkse folk- en jazzfestival Brosella” zegt Brussels minister Guy Vanhengel. “Als werknemer van de stad Brussel wou Henri, Rieke voor de vrienden, nieuw leven brengen in het Groentheater: een mooi, maar verlaten openluchttheater in de schaduw van het Atomium. Rieke nodigde folkgroepen uit op zaterdag en jazzspelers op zondag. Dankzij hem groeide Brosella uit tot het meest familievriendelijke, aangename en tweetalige zomerfestival van Brussel”.

Toen Henri jaren later de Stadsdienst verliet, ging hij gewoon door met Brosella, maar dan als vrijwilliger die vele andere vrijwilligers warm maakte om het jaarlijkse festival verder te zetten. Nu hij, na veertig jaar, de fakkel doorgeeft aan de jongere generatie, is het meer dan tijd om hem voor zijn werk erkentelijkheid te betuigen in de vorm van een bronzen Zinneke.

Het “Bronzen Zinneke” is een uniek, genummerd en bronzen miniatuurbeeldje van het bestaande kunstwerk van Tom Franssen dat in de Kartuizerstraat in het centrum van Brussel staat.
In de Brusselse volksmond is “zinneke” een bijna-synoniem voor “ketje”, en wordt ver”zinne”beeld door een straathondje van gemengd ras en met hoog sympatico-gehalte. Een Zinneke is een sterk beestje, streetwise en ondernemend, zonder complexen en nieuwsgierig naar de wereld. Symbolisch staat hij voor “de” Brusselaar, meestal ook een kruisbestuiving van de vele volkeren en culturen die doorheen de geschiedenis in Brussel ‘passeerden’, gastvrij en vooral geen ‘dikkenek’. Het Zinneke is in die betekenis een ‘atypisch symbool’ van het interculturele en internationale karakter van Brussel.

Als Brussels minister voor externe betrekkingen, schenkt Guy Vanhengel met enige regelmaat zo’n “Bronzen Zinneke”. Komen in aanmerking: personen die in en vanuit Brussel een uitzonderlijke bijdrage geleverd hebben aan het imago van Brussel in de wereld, en de promotie van Brussel als een stad die tegelijk kosmopolitisch en volks is, open en meertalig. De ideale laureaat is iemand die zich kan vereenzelvigen met het “Zinneke”. De laureaat moet daarnaast als een informeel ambassadeur van Brussel beschouwd kunnen worden.

Het allereerste Bronzen Zinnekes werd in 2001 uitgereikt aan zanger Johan Verminnen voor zijn profilering als ‘ket par excellence’. Daarna volgden onder meer Salvatore Adamo, Eddy Merckx, Toots Thielemans, Vincent Kompany, Pascal Duquenne, Herman Van Dender en Jacky Ickx.
“Het is natuurlijk geen Oscar, maar toch een plechtig eerbetoon aan mensen die voor de uitstraling van Brussel een positieve betekenis hebben, en in het geval van Henri Vandenberghe gaat het echt over een ‘lifetime achievement award”, toch een béétje zoals bij de Oscars dus”, besluit minister Vanhengel.