Matteo Simoni wordt Jan De Lichte

jan de lichte vtm

Matteo Simoni wordt Jan De Lichte

De Bende van Jan de Lichte, berucht en beroemd in de streek rond Aalst. Topnamen regisseren prestigieuze historische reeks voor VTM – Jan De Lichte

In het najaar van 2016 starten de opnames van ‘De Bende van Jan de Lichte’, een historische avonturenreeks over de struikrover die midden 18de eeuw opereerde in Aalst en omgeving. Hoofdrollen zijn voor Matteo Simoni als Jan de Lichte, en Stef Aerts als zijn kompaan Tincke.

Jan de Lichte was actief in en rond Aalst in het midden van de 18de eeuw. In de overlevering, en vooral in de roman van Louis Paul Boon die aan de basis ligt van de reeks, werd hij een Robin Hoodfiguur die het opnam voor de armen, en de Oostenrijkse en Franse bezettingslegers het leven zuur maakte.

“Jan de Lichte is een fascinerende, historische figuur die balanceert op het randje tussen goed en slecht. Hij was een bandiet, maar ook een idealist en anarchist. Een vrijheidsstrijder. Het is voor mij een zeer grote uitdaging om gestalte te mogen geven aan deze volksheld.” – Matteo Simoni

VTM en productiehuis Menuet trokken voor de regie van deze grote productie topnamen aan zoals Robin Pront (wereldwijd bejubeld voor D’Ardennen), Pieter Van Hees (Waste Land, Chaussée D’Amour) en Maarten Moerkerke (Deadline 14/10 en Coppers). Producent van de reeks is Dirk Impens, de man die Oscarnominaties binnenhaalde voor ‘Daens’ en ‘The Broken Circle Breakdown’, en eerder ook al voor VTM-reeksen afleverde zoals ‘Zuidflank’ en ‘Coppers’. De reeks van tien afleveringen is geschreven door Benjamin Sprengers (Conny & Clyde, Beau Séjour) en Christophe Dirickx, scenarist van o.a. ‘Manneken Pis’ en ‘De Helaasheid der Dingen’. ‘De Bende van Jan de Lichte’ is een coproductie van VTM en Proximus.