Gemeente Denderleeuw plaatst insectenhotelletjes

bijenhotel denderleeuwGemeente Denderleeuw plaatst insectenhotelletjes tijdens Week van de Bij

Nog tot 5 juni is het in Vlaanderen de Week van de Bij. Denderleeuw maakt er een Bij-zondere Week van en plaatst op verschillende plaatsen in de gemeente insectenhotelletjes.

Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75% van de voedingsgewassen. Solitaire bijen, hommels en honingbijen zorgen ervoor dat we kunnen genieten van fruit en groenten zoals kersen, appelen, braambessen, courgettes, paprika’s,… Helpen kunnen we door extra nestgelegenheid en voedsel te voorzien. Wie toch wat plaats heeft in zijn tuin kan hier en daar wat lekkere bloemen planten zoals het komkommerkruid ( Borago ). Bijen zijn er gek van.

“In het kader van het project ‘Bij-zonder Denderleeuw’ gaan we tijdens deze Week van de Bij op verschillende plekken in Denderleeuw insectenhotelletjes en infoborden plaatsen”, vertelt Sofie Renders, schepen van Milieu en Duurzaamheid. “Het eerste insectenhotel werd al geplaatst bij de bloemenweide aan het gemeentehuis. De andere bloemenweides in het Broekpark, Patrijzenlaan, Steenveldlaan en ’t Kasteeltje worden binnenkort van dezelfde ecologische constructies voorzien.”

De gemeente hoopt op deze manier ook de inwoners te stimuleren om in de eigen tuin aan de slag te gaan. “Extra bloemen inzaaien of aanplanten is snel gebeurd”, aldus schepen Renders. En een insectenhotel maken is zo moeilijk niet als het misschien lijkt. Als je in een stuk boomstam gaatjes boort van tussen de 8 en 16mm groot en minstens 8 cm diep, heb je zo je eigen insectenhotel. Gericht op het zuiden zorgt dit voor een lekker warm nest. Moet je zeker eens uitproberen.”