Kustburgemeester maakt werk van propere stranden

zeeKustburgemeester Steve Vandenberghe maakt werk van propere stranden

Vlaams parlementslid en burgemeester van Bredene Steve Vandenberghe zal deze zomer diverse acties op touw zetten om de badgasten in zijn gemeente bewust te maken van de zwerfvuilproblematiek. “De vervuiling van onze oceanen en onze stranden is na de klimaatverandering één van de grootste bedreigingen voor onze planeet”, zegt Vandenberghe. “Bovendien is het gewoon niet leuk om je kinderen te zien spelen tussen plasticafval en sigarettenpeuken. Daarom wil ik mensen ertoe aanzetten hun afval op te ruimen en niet achter te laten op het strand.”

Bij opruimacties aan de kust wordt tot 50 kilogram plastic afval per kilometer strand opgehaald. Kleine plasticdeeltjes, die vanzelfsprekend ook in de zee aanwezig zijn, komen via de vis die we eten ook in de menselijke voedselketen terecht. “Het is niet alleen slecht voor het milieu, het is ook nog eens erg ongezond”, zegt Vandenberghe. Naast plastic zijn ook sigarettenpeuken en achtergelaten tissues belangrijke vormen van zwerfvuil. “Ook dat is heel slecht voor onze leefomgeving, maar het is vooral niet prettig om met je kinderen tussen andermans vuil op het strand te moeten spelen. Je zal maar weer eens aan je peuter moeten uitleggen dat hij de achtergelaten sigarettenpeuk niet in zijn mond mag steken.”

Daarom zal Vandenberghe deze zomer in Bredene diverse acties opzetten om bezoekers bewust te maken van de problematiek van het zwerfvuil. Daarnaast organiseert hij een symposium met experts over de vervuiling van de zee en zal hij een actieplan tegen plasticvervuiling en zwerfvuil voorleggen in het Vlaams parlement.