Angela Merkel zou beter meer naar Hans Teeuwen kijken

jong vldAngela Merkel zou beter meer naar Hans Teeuwen kijken.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel staat toe om de Duitse komiek Jan Böhmermann te vervolgen. Die had een gedicht voorgelezen waarin hij spotte met de Turkse president Erdogan.

Volgens Jong VLD-voorzitter Maurits Vande Reyde is dit een aanfluiting van de moderne rechtstaat: “Het ene staatshoofd die het andere kan opdragen iemand gerechtelijk te vervolgen: je hoeft Montesquieu niet eens gelezen hebben om aan te voelen dat dit tegen elke scheiding der machten is. In dit geval gaat het niet eens om een directe staatsbedreiging. Enkel het subjectieve gevoel ‘beledigd’ te zijn. Hiervoor vervolging vragen tart alle principes van een moderne Europese staat.”

“We mogen hier niet licht overgaan. De vervolging van Böhmermann is een bres in de dam van verlichtend denken die we in de laatste tien eeuwen moeizaam hebben opgebouwd” aldus Vande Reyde. “Niemand heeft het recht om niet beledigd te worden. Zeker staatshoofden niet die censuur tot een nieuwe kunst. Zoals Hans Teeuwen het ooit subliem verwoorde: ‘Alles wat enige status heeft, heeft ook een vorm van macht en macht corrumpeert altijd, het moet geridiculiseerd kunnen worden, als dat niet meer kan, dan krijg je dictatuur “. Dat Merkel hieraan toegeeft is dus onbegrijpelijk.