...

AED toestel Rode Kruis Dilbeek blijkt nuttige investering.

defHet AED toestel (automatische externe defibrillator) dat het Rode Kruis Dilbeek verleden jaar aankocht bewees vandaag zijn nut. “Wij zaten deze namiddag (zondag 13 Maart) tijdens onze jaarlijkse cursus EHBO met een 15-tal cursisten in het Collegium te Groot-Bijgaarden zo zegt Paul Van den Bosch afdelingsvoorzitter Dilbeek”. Plots kreeg ik een sms van onze ploeg die ter plaatse was op het sportcomplex Roelandsveld dat ze net een succesvolle reanimatie achter de rug hadden. Bleek dat een 50-jarige mannelijk persoon bewusteloos in elkaar was gezakt. Onze mensen beseften dadelijk de ernst van de situatie. Terwijl één van hen de reanimatie startte ging een ander het AED toestel halen. Ook werd onmiddellijk 112 gebeld.

Een geluk zo gaat Paul verder zijn we vanuit het Rode Kruis Nationaal verplicht om op iedere hulppost een AED mee te nemen. Daardoor kon het toestel bijna onmiddellijk aangesloten worden op het slachtoffer. Dankzij de koelbloedigheid, kennis van zaken en snelle optreden van onze hulpverleners werd deze persoon zijn leven gered. Dit bewijst nogmaals dat niet enkel het plaatsen van dergelijke toestellen belangrijk is, maar eveneens het correct leren bedienen ervan.

Ook de gemeente volgt mij in mijn redenering tot het nut van de aanschaf van dergelijke toestellen. Daardoor zullen binnen afzienbare tijd een zes-tal toestellen door hen geplaatst worden. Ook hebben wij als Rode kruis van Dilbeek de taak op ons genomen om in samenwerking met gemeente de opleidingen te voorzien om dergelijk toestel correct te leren bedienen. Dit is niet moeilijk en kan iedereen aangeleerd worden.

Ik kan niet genoeg benadrukken zo vervolgt hij hoe belangrijk het is dat zoveel mogelijk mensen deze toestellen kunnen bedienen om desgevallend een leven te kunnen redden. Langs deze weg wil ik gebruik maken om mijn mensen van de hulpdienst te feliciteren met hun geslaagde tussenkomst deze namiddag op het Roelandsveld. Ons toestel had een kostprijs van 1700€ maar zoals vandaag bleek was dit geen overbodige investering zo besluit hij.

Mensen die interesse hebben in het leren reanimeren en defibrilleren kunnen steeds contact opnemen met vorming@dilbeek.rodekruis.be