...

Aardappelen zijn geen dikmakers

dikDiëtisten maken komaf met hardnekkige mythes. “Aardappelen zijn geen dikmakers”

Pasta, aardappelen en brood zijn dikmakers. Koolhydraten zijn ongezond. Als je wil diëten, mag je plots niets meer eten. Het is maar een fractie van de beweringen waarmee we dagdagelijks om de oren worden geslagen. ‘Mythes’ die we best met een korreltje zout nemen. Dit is meteen het thema van de “Week van de Diëtist 2016” die doorgaat van 14 tot en met 20 maart. “Want diëten is veel meer dan ‘lijnen’, het is aangepast voedingsadvies op maat”, zegt Nathalie Antonis van de diëtistenvereniging.

Onder de slogan “Nonsens! Laat je niks wijsmaken, vraag raad aan je diëtist” wordt op 14 maart de campagneweek afgetrapt. Meer dan 240 diëtisten zullen tijdens die week in Vlaanderen en Brussel acties organiseren om mensen te laten kennismaken met een professionele diëtist. Met dit thema willen de beroepsdiëtisten een antwoord bieden op voedingsmythes die ons dagdagelijks vanuit alle mogelijke kanalen bereiken. “Voeding is een wetenschap, maar voor velen tegenwoordig ook een hype”, legt Nathalie Antonis van de beroepsvereniging uit. “Zo beloven fruitsapjes de zogezegde eeuwige jeugd en zorgen combinatiediëten dan weer voor een spectaculair gewichtsverlies. Niets is echter minder waar. Wij als diëtisten weten dat maar al te goed. Daarom willen we iedereen op een wetenschappelijk onderbouwde manier wegwijs maken in de wereld van de gezonde voeding en komaf maken met al die mythes.”

Sensibiliseringsactie
De campagne wordt afgetrapt met een sensibiliseringsactie in verschillende grote stations. In Antwerpen-Centraal, Leuven, Brussel-Noord, Hasselt en Gent zullen reizigers op maandag 14 maart tussen 7 en 9 uur een zakje met krielaardappelen krijgen. Saskia De Leu van de beroepsvereniging: “Hiermee willen we de hardnekkige mythe dat aardappelen dikmakers zijn de wereld uit helpen. Aardappelen zijn best ok, zolang ze maar ingepast worden in een evenwichtig voedingspatroon. Zwart-wit denken is uit den boze, een diëtist bekijkt steeds het totaalplaatje.”

De Week van de Diëtist is een initiatief van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten (VBVD). De VBVD verenigt de Vlaamse voedingsdeskundigen en diëtisten met een wettelijk erkend diploma. Diëtisten hebben een gespecialiseerde opleiding genoten van drie jaar (bachelor in de voedings- en dieetkunde) en scholen zich voortdurend bij. Zij zijn dus dé deskundigen bij uitstek op gebied van voeding. Voor meer informatie over de werkwijze en aanpak van een diëtist kan je terecht op de website www.vbvd.be.