Eerste succesvol kortfilm festival te Ternat

Image00001
Wie kortfilm zegt moest gisterenavond zeker afzakken naar CC De Ploter in Ternat. Daar had namelijk het eerste festival van de Vlaamse kortfilm plaats. Een realisatie van vier jongeren die school lopen in het Sint-Jozef instituut te Ternat, die daarmee hun taak Nederlands tot een goed einde brachten. Alles begon met een opgelegde taak voor Nederlands zo vertelde ons Senne De Bie één van de vier initiatiefnemers. De opdracht was niet van de makkelijkste, ze hadden keuze tussen twee projecten namelijk:” Een theaterverslag maken of het toepasselijk aankleden van CC De Ploter voor een bepaalde voorstelling, de nodige reclame maken en er ook kaarten voor verkopen”. Dit zagen onze “vier” niet echt zitten en dus gingen ze maar voor een eigen project en kozen ze voor het festival van de kortfilm.

Ze zijn beginnen nadenken en kwamen op het idee van het vertonen van kortfilms omdat deze films meer aandacht verdienen ging Lotte verder. aanvankelijk wilden we enkel voor avondvertoningen gaan maar gaandeweg groeide het idee om verschillende doelgroepen aan te spreken. Zo ontstond het idee van een namiddag voor kinderen met heel wat extra’s. En dat dit geen slechte keuze was bewees uit de opkomst van een 40-tal kinderen die in de namiddag kwamen genieten van enkele kortfilms zoals:”Wortel confituur, De reuzenwortel e.a”.

Wij kozen voor de films voor jongeren en volwassenen die begonnen om 20u. Toen we aankwamen heerste er in de Ploter al een gezellige drukte en gingen de aangeboden kaartjes vlot van de hand aan de voor de gelegenheid opgestelde infobalie. er waren drie locaties voorzien waar je films kon gaan bekijken. de schouwburg, de serre en de parochiekerk van Sint-Katarina-Lombeek. wij kozen voor de schouwburg en voor de kerk en pikten in totaal vier films mee.
De eerste kortfilm die we te zien kregen was “The Allogory of The Jam Jar” trouwens de winnaar van het internationaal kortfilmfestival Leuven. In deze kortfilm herkenden we o.a actrice Maaike Cafmeyer (Chantal in “Eigen Kweek”) in één van de rollen.
Image00007
sonnet 81 die we daarna te zien kregen ging over een reünie bij de herdenking van het 10 jaar geleden overlijden van een zekere Ellen. de film toont o.a hoe iedereen persoonlijk met dat verlies omgaat. Na deze twee films was het pauze en begaven we ons naar de overkant van de straat, naar de kerk om nog twee films te gaan bekijken. Voor deze gelegenheid was de ingang van de kerk feeëriek verlicht met verschillende kleuren (zie foto)
Image00014
In de kerk konden we kennis maken met de eerste kortfilm van de inmiddels bekende Brussels regisseur Adil El Arbi bekend van de inmiddels in de bioscoop lopende film “Black”. In “Broeders” maak je kennis met twee vrienden Karim en Nassim. de eerste is een jeugdwerker terwijl de andere een notoir drugsdealer is. De ene is vroom de andere losbandig. Hun wegen zullen hen leiden naar een onvermijdelijk conflict met een nogal verrassend einde. De laatste film die we te zien kregen ging over een onbekende actrice die letterlijk alles over heeft voor de film met ook een verrassend slot.
Image00011
De films werden vooraf gekozen met de hulp van Dalton Distribution en een testpanel van leerlingen. Deze firma stond ook in voor het verlenen van de filmrechten en het aanleveren van de films zo vertelde ons Charlotte de laatste in het rijtje die we konden spreken tijdens de pauze. Wat ons betreft vonden we het een geslaagd evenement en met een 100-tal betalende aanwezigen is dat een feit. Eén minpuntje is volgens ons het gebrek aan een presentator die iedere film kort kwam inleiden maar voor de rest was het een succes. Of er een tweede editie van dit festival komt volgend jaar konden de organisatoren nog niet zeggen, we houden jullie op de zeker op de hoogte.
Image00016
De inrichters Jody, Charlotte, Senne en Lotte