6 maart is de Europese Dag van de Logopedie

HOGENTHoGent trekt de straat op voor de Dag van de Logopedie. De actieweek wordt afgesloten met avondsymposium

6 maart is de Europese Dag van de Logopedie. Naar aanleiding daarvan organiseert de HoGent op 8 maart een groot symposium rond actuele tendensen binnen de logopedie. Meteen de afsluiter van een hele reeks initiatieven door de opleiding logopedie. Zo zal op het symposium een enquête worden voorgesteld over het beeld dat mensen hebben van logopedie.

De eerstejaarsstudenten logopedie trekken op 2, 3 en 4 maart massaal de straat op, samen met hun (praktijk-)lectoren. Onze studenten zullen enquêteren in diverse treinstations, waaronder Gent Sint-Pieters. Zij zullen peilen naar ‘het beeld van de man in de straat’ over logopedie. Want het belang van logopedie groeit voortdurend en steeds meer kinderen en volwassenen krijgen een logopedische behandeling.

Op 6 maart zelf vinden overal in Europa initiatieven plaats om het beroep van logopedist onder de aandacht te brengen en mensen te informeren. De Europese Dag van de Logopedie wil belangstelling opwekken voor communicatie- en slikstoornissen en de impact ervan op de levenskwaliteit van patiënten en hun omgeving. De belangrijke rol die de logopedist speelt bij de behandeling daarvan zal met verschillende acties aangetoond worden. Op het symposium van 8 maart zullen lectoren van de opleiding logopedie bij de HoGent duiding geven bij een aantal nieuwe logopedische test- en behandelmaterialen en bij het belang van tevredenheidspeilingen bij patiënten.

In de marge daarvan komen logopedisten op voor het recht op een kwalitatieve en terugbetaalbare hulpverlening. Een erg actuele kwestie, gezien de remmende houding van de ziekenfondsen. Momenteel is er nog altijd geen nieuwe conventie voor de terugbetaling van logopedische prestaties, waardoor verscheidene patiëntengroepen dreigen in de kou te komen staan.

Meer info – https://www.hogent.be/nieuws-info/agenda/avondsymposium-actuele-tendensen-in-de-logopedie/