Wie staat achter de kookpot in De Kleine Zavel

Gerard SpuesensIedereen weet het ondertussen wel: topper Kenny Bernaerts is al een tijdlang de executive chef van het Antwerpse restaurant De Kleine Zavel. De sympathieke Mechelaar is sinds 2012 bij tv-kijkend Vlaanderen bekend als gezicht van MasterChef, naast Wout Bru, maar heeft eerst door heel wat sterrenwatertjes gezwommen, met vijvertjes die ronkende namen hebben als Folliez, Gordon Ramsay at Royal Hospital Road, La Gavroche, Comme Chez Soi en Seagrill. Bernaerts is verantwoordelijk voor de creatie van de meeste gerechten die in De Kleine Zavel en haar boot, DKZ sur l’O, op het menu staan. De topchef blijft ook in de toekomst executive chef, maar de keuken wordt vanaf 1 januari 2016 permanent versterkt door creatieveling Gerard Spuesens.

Wie het gastronomische wereldje wat kent, heeft ongetwijfeld ook al van chef Spuesens gehoord. Gerard werd geboren in Nederland, maar is al lang actief in België. Zijn lijst met diploma’s en certificaten leest indrukwekkend, van banketbakker en kok (Terneuzen en Middelburg) tot sociale hygiëne, helper bij het Rode Kruis en allerlei manageropleidingen bij het Hilton, waaronder die van master culinary management van de Hilton University in Liverpool. Daarna werkte hij in verschillende hotels en restaurants, waaronder De Fijnproever (Philippine, Nederland), het Churchill Hotel (Terneuzen), Zomerlust (Axel), Hotel Au Port (Philippine), Hilton Antwerp, De Residentie (Lichtaart), De Barbarie (Antwerpen), De Ekster (Deurne), Sportplaza Leuven, San Marco Village (Schelle), De Barrier (Houthalen) en Golf & Poloclub Bossenstein.

Nog indrukwekkender is misschien wel ’s mans erelijst aan behaalde prijzen op prestigieuze gastronomische wedstrijden. Gerard wist onder andere in 1995 de Diamond Toque binnen te rijven, werd tweede finalist op het prestigieuze Belgische kampioenschap voor beroepskoks Prosper Monagné en presteerde ook op tal van andere wedstrijden uitstekend.

‘Het is natuurlijk een groot voordeel dat Kenny en ik al vaker hebben samengewerkt,’ wist Gerard tijdens de door De Kleine Zavel gewonnen prijsuitreiking van de Horeca Awards te vertellen. ‘We zijn dus goed ingesteld op elkaar en begrijpen allebei goed wat de ander wil.’ Dat ook Gerards eigen creaties zullen te proeven zijn in De Kleine Zavel en in DKZ sur l’O, staat dus als een paal boven water. ‘Ik sta voor een creatieve keuken met zoveel mogelijk seizoensgebonden gerechten die nog herkenbaar zijn op het bord,’ laat de topchef ook nog weten. Het is een vaak gehoorde visie, maar Gerard méént het. Hij kan dan ook niet alleen uitzonderlijk goed koken; niet veel andere toppers hebben net als hij een opleiding in zowel koken als banketbakker en management – het is een ideale combinatie waarvan je het resultaat kunt zien vanaf 1 januari 2016! Gerard Spuesens op wedstrijden.

▪ Concours Zelande International, concours voor leeringkoks: 4de plaats
▪ Nederlands kampioenschap voor leerling koks: halve finale
▪ 1991 Concours Minervois International, wedstrijd voor professionele koks: 6de plaats
▪ 1995 Diamond Toque te Antwerpen: 1ste plaats
▪ 1996 Prosper Montagné, Belgische kampioenschap voor beroeps koks: 6de finalist
▪ 1997 Diamond Toque te Anwerpen: 1ste plaats
▪ 2002 Prosper Montagné, Belgisch kampioenschap voor beroeps koks: 4de finalist
▪ 2006 Finalist concours Laurent – Perrier: 4de finalist
▪ 2006 Prosper Montagné, Belgisch kampioenschap voor beroeps koks: 2de finalist
▪ 2006 Copa Sherry: 4de finalist
▪ 2007 Fish & Shellfish Food Fair, kookkunst & gastheer/gastvrouw: 2de finalist

DKZ-Group
Stoofstraat 2
2000 Antwerpen
+32 (0)3 231 96 91