...

151 autowrakken uit waterwegen opgeruimd op vijf jaar

autoverzekering151 autowrakken uit waterwegen opgeruimd op vijf jaar

De afgelopen vijf jaar werden er 151 autowrakken uit de Vlaamse waterlopen opgeruimd. Dit blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) opvroeg bij minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA). “De berging van gedetecteerde autowrakken gebeurt in de regel wanneer een wrak het scheepvaartverkeer hindert. Ook de federale gerechtelijke politie kan de opdracht geven om bepaalde wrakken te bergen”, legt Bert Maertens uit.

Koploper is het Albertkanaal, met 51 bovengehaalde wrakken. “Maar er is nog veel werk aan de winkel. Want bij dieptepeilingen in voorbereiding van baggerwerken detecteerde waterwegbeheerder NV De Scheepvaart er de afgelopen vijf jaar in totaal 139 wrakken”, verduidelijkt Maertens.

Uit de IJzer werden de afgelopen vijf jaar 16 wrakken gehaald. Hetzelfde aantal geldt voor de Leie. Het Zeekanaal Brussel-Schelde was goed voor 14 autowrakken, het kanaal Roeselare-Leie voor 11 en de Dender telde er 10.

De kosten voor het opruimen van autowrakken zijn binnen het budget voor bagger- of onderhoudswerken voor rekening van de twee Vlaamse waterwegbeheerders, Waterwegen en Zeekanaal NV en NV De Scheepvaart. Als de berging op expliciete vraag van de federale gerechtelijke politie (in samenwerking met de Cel Vermiste Personen) gebeurt, worden de kosten gedeeld.