Poort van barmhartigheid geopend in de Sint-Baafskathedraal

0
747
poort van barmhartigheid

poort van barmhartigheidVandaag, zondag 13 december opende bisschop Luc Van Looy in de Sint-Baafskathedraal de “heilige poort van barmhartigheid” in Gent. Daarmee start ook in het bisdom Gent het “Buitengewoon Jubeljaar van Barmhartigheid” dat paus Franciscus afkondigde. Omwille van de restauratiewerken aan de toren was het hoofdportaal niet beschikbaar en werd door Peter De Smet van architectenbureau Bressers een installatie gebouwd bij het betreden van het binnenschip.

Op de houten constructie staan aan de binnenkant de zeven werken van barmhartigheid opgesomd in vele talen. Aan de andere kant bij het binnenkomen van de kathedraal worden de werken geëvoceerd met actuele foto’s. Nu staat “de vluchtelingen herbergen” centraal. In de loop van het jubeljaar komen de andere werken aan bod.

Een heilig jaar of jubeljaar wordt om de 25 jaar gehouden in de Kerk. Het laatste was in 2000. Maar een paus kan een “buitengewoon heilig jaar” afkondigen. Paus Franciscus heeft dit nu gedaan. Hij wil in dit jaar de “barmhartigheid” centraal stellen. Hij wil een Kerk die zich open stelt voor iedereen en die niet veroordelend is. Gelovigen worden uitgenodigd om op pelgrimstocht te gaan naar de jubileumkerken en met nog meer overtuiging de ‘werken van barmhartigheid’ in de praktijk te brengen.