Romain Deconinck krijgt plein aan zijn Minardschouwburg in Gent

foto Romain 100Romain Deconinck krijgt plein aan ‘zijn’ Minardschouwburg in Gent

Romain Deconinck, het boegbeeld van het Gentse volkstheater, krijgt een plein naar hem vernoemd in Gent. Het gaat vanzelfsprekend om het plein dat na de invoering van het mobiliteitsplan (in april 2017) zal ontstaan voor ‘zijn’ Minardschouwburg. Zijn standbeeld zit daar al een hele tijd op de trappen.

De procedure is al opgestart. De omwonenden gaan alvast akkoord, de definitieve goedkeuring moet nog worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Een straatnaambordje werd al klaargemaakt: het werd op maandag 7 december 2015 (de dag waarop Romain 100 jaar zou geworden zijn) voorgesteld door burgemeester Daniel Termont, schepen van Cultuur Annelies Storms, actrice Yvonne Delcour, de weduwe van Deconinck, en de leden van het comité ‘Romain 100’.

Op 7 december 2015 is het exact 100 jaar geleden dat Romain Deconinck werd geboren. Het boegbeeld van het Gentse volkstheater overleed in Gent op 1 december 1994.

Burgemeester Daniel Termont: ‘Iedereen kent het standbeeld van Romain, dat op de trappen naar ‘zijn’ Minardschouwburg zit. Maar hij verdient het uiteraard ook dat een straat of plein naar hem wordt vernoemd. Na de invoering van het mobiliteitsplan ontstaat normaliter automatisch een écht plein voor de Minard. Dat is de perfecte gelegenheid om Romain te eren met een plaatsnaamgeving. Geen beter moment om dat voor te stellen dan exact 100 jaar na zijn geboorte.’

De procedure is intussen al opgestart. De omwonenden gaan alvast akkoord en de principiële goedkeuring wordt voorgelegd aan de gemeenteraad op 14 december 2015. Daarna worden openbare diensten, zoals de Brandweer, ambulancediensten, en anderen op de hoogte gebracht. Tot slot zal de naamgeving definitief worden vastgesteld door de gemeenteraad, in het voorjaar van 2016.

Herdenkingsjaar ‘Romain 100’ gaat naar hoogtepunt

Hoogtepunt van het herdenkingsjaar is ‘Romain 100’ ‘Revue Romain – hermixt’. In een regie van Yahya Terryn brengen Gentse acteurs ‘een verassende, dolkomische revue’, gebaseerd op en ter ere van Romain Deconinck. De première vindt plaats op maandagavond 7 december 2015 in de Minardschouwburg. De voorstelling is nog te zien van dinsdag 5 tot en met zondag 10 januari 2016.

Van dinsdag 8 december 2015 tot zondag 10 januari 2016 loopt in de Minard ook de tentoonstelling ‘Romain 100’, met onder meer foto’s, affiches, film- en geluidsfragmenten en originele scenario’s uit het archief van Deconinck.

In december 2015 verschijnt bij Uitgeverij Snoecks, in samenwerking met Amsab-ISG, een heruitgave van het boek ‘Romain Deconinck (1915-1994)’ van Björn Rzoska, Johan Taeldeman, Roel Vande Winkel en Jaak Van Schoor.

Schepen van Cultuur Annelies Storms: ‘Honderd jaar Romain De Conick, dat mochten we niet ongemerkt voorbij laten gaan. Romain was en is een icoon voor onze stad. Hij heeft gestreden voor het behoud van het Gents als dialect in het algemeen en voor het volkstheater in het bijzonder. Ik ben dan ook heel blij dat we hem vandaag met vele betrokkenen van vroeger en nu de eer kunnen toekennen die hij verdient. Gent zou niet hetzelfde zijn geweest zonder Romain.’

Foto: Romain 100