Huisartsen die een praktijk opstarten kunnen tegemoetkoming krijgen

dokterOndersteuning Vlaamse huisartsenpraktijken is een succes. Huisartsen die een praktijk opstarten of een (tele)secretariaat uitbouwen, kunnen hiervoor een tegemoetkoming krijgen van het impulsfonds ‘Impulseo’. Sinds Vlaanderen op 1 juli 2014 voor Impulseo bevoegd werd, kwamen al 1.463 steunaanvragen binnen. Vlaams volksvertegenwoordiger Danielle Godderis-T’Jonck, die de cijfers opvroeg, besluit dat de ondersteuning van de Vlaamse huisartsenpraktijken een succes is.

Het gros van de aanvragen had betrekking op secretariaatsondersteuning. Zo werden er 951 aanvragen ingediend voor een financiële tegemoetkoming bij de aanwerving van een administratief bediende en 311 aanvragen voor een tegemoetkoming in de kosten van een telesecretariaat. De eerste tegemoetkoming bedraagt maximaal 6.300 euro, de tweede 3.474 euro.

De overige steunaanvragen hadden betrekking op de opstart van een huisartsenpraktijk. Het gaat om 91 aanvragen voor een renteloze lening en 110 aanvragen voor een opstartpremie.

De renteloze lening bedraagt maximaal 15.000 euro over 5 jaar. De opstartpremie bedraagt 20.000 premie en is voorbehouden voor huisartsen die zich in een huisartsarme regio vestigen.

In gebieden met minder dan 125 inwoners per km² is een huisartsarme regio een regio die minder dan 120 huisartsen per 100.000 inwoners telt. In grootstedelijke gebieden is een huisartsarme regio een regio met minder dan 90 huisartsen per 100.000 inwoners.

“Het is belangrijk dat we regio’s waar er een tekort aan huisartsen bestaat, blijven ondersteunen. Enkel zo kunnen we garanderen dat elke inwoner optimaal van een kwalitatieve hulpverlening kan genieten!”, geeft Danielle Godderis-T’Jonck mee.