Studenten bezoeken testwoning voor ouderenzorg in Aalst

testwoning aalstODISEE-STUDENTEN VERPLEEGKUNDE bezoeken testwoning voor ouderenzorg in Aalst

De tweedejaarsstudenten van de opleiding Verpleegkunde van hogeschool Odisee, gingen vandaag op bezoek in de testwoning van het AIPA-project in Aalst. In het kader van het opleidingsonderdeel dat inzoomt op ‘de oudere cliënt’, brainstormen de studenten er over welke rol deze hoogtechnologische woning, en andere gelijkaardige oplossingen, kunnen spelen binnen de zorgverlening.

“Sinds dit academiejaar kunnen onze tweedejaarsstudenten Verpleegkunde heel bewust kiezen voor een bepaalde topic binnen onze generieke opleiding. Eén van die keuzeopleidingsonderdelen zoomt in op de oudere cliënt binnen onze samenleving”, vertelt Liza Musch, docent en onderzoeker van Odisee. “We vinden het belangrijk dat onze studenten een ruime visie hebben en een gezonde maar kritische blik ontwikkelen. We willen hen dan ook laten kennismaken met innovatie binnen de ouderensector. Een bezoek aan de AIPA-testwoning is daarom een uitgelezen kans.”

Domotica en technologie
De testwoning is een onderdeel van een van de zorgproeftuinen die de vorige Vlaamse regering heeft opgezet en kadert in het AIPA-project: ‘Ageing in Place Aalst’. De woning dient als experiment om te onderzoeken hoe senioren langer thuis kunnen wonen, en is voorzien van domotica en technologie gericht op het gebruik door senioren. “Dit is een ideale omgeving om onze studenten te laten zien wat er zoal leeft binnen onze ouderensector en welke nieuwigheden er op de markt komen of zijn. Belangrijk is dat men hierbij steeds vertrekt vanuit het standpunt van de oudere zelf. We willen onze studenten heel bewust maken van het feit dat ouder worden niet alleen negatief hoeft te zijn, dat ‘oud’ zijn niet gelijk is aan ‘out’ zijn. Door studenten in contact te brengen met mensen uit andere sectoren en samen in open gesprek te gaan, kunnen we samen zoeken naar nieuwe oplossingen, ideeën en werkvormen. Deze kunnen we dan integreren in onze zorgverlening, onderwijs, onderzoek, e.d. maar ook in ons dagdagelijks leven”, aldus Liza Musch.