UNIZO over levensduur en garantieperiode elektrotoestellen

wasmUNIZO over initiatieven minister Peeters voor langere levensduur en garantieperiode elektrotoestellen: “Akkoord, maar niet op kap van de kleinhandel”

Federaal minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) laat onderzoeken of fabrikanten hun toestellen doelbewust versneld laten verouderen. Tegelijk overweegt hij de garantietermijnen te verlengen en bijvoorbeeld regels op te leggen inzake beschikbaarheid van wisselstukken. Op die manier wil hij de consument extra beschermen en voorkomen dat die vlugger dan normaal zijn toestellen moet vervangen. “Allemaal goed en wel”, reageert UNIZO-topman Karel Van Eetvelt, “Zolang dat maar niet op de kap van onze zelfstandige kleinhandel gebeurt. Helaas wringt net daar het schoentje.”

“Het zijn immers in de eerste plaats de winkeliers die door de consument worden aangesproken wanneer een toestel het begeeft”, aldus nog Karel Van Eetvelt, “Hen opzadelen met nog langere wettelijke garantietermijnen dan vandaag is onverantwoord, zolang diezelfde termijnen niet formeel en krachtdadig kunnen worden afgedwongen bij de fabrikanten. Het kan niet dat een eindverkoper vijf jaar garantie moet geven aan de consument, terwijl hij zelf van de fabrikant maar één of twee jaar garantie krijgt. We vrezen evenwel dat het daar in de praktijk gaat op neerkomen, mede gelet op de onevenwichtige machtsverhouding tussen de vaak grote producenten en onze veel kleinere afnemers/winkeliers. Voor UNIZO kan er geen sprake zijn van een verdere uitbreiding van de garantietermijn, op kap van onze handelaars, wanneer die niet tegelijk kan worden afgedwongen van de fabrikanten.