Dendermondse rugbyclub naar de top

rubyDendermondse rugbyclub naar de top

Het gaat goed met het rugby in Dendermonde. Met meer dan 500 spelende leden is de Ros Beiaardclub het kloppend hart van het Vlaamse en zelfs het Belgische rugby. De aan deze situatie aangepaste accommodatie staat in de steigers, en de vervang-infrastructuur is van een kwaliteit die DRC door vele clubs met permanente behuizing wordt benijd. In de competities verloopt alles naar wens, en het bestuur wordt aangepast aan de nieuwe uitdagingen. Zaterdag worden bovendien de honderden club-vrijwilligers met grote vanzelfsprekendheid in de bloemetjes gezet.

Het herenteam van Dendermonde zorgde in de competitie in ere-divisie voor een echte explosie. De 3 grote namen van het Belgische rugby werden één voor één gefileerd en opgediend (45-0 tegen Bosvoorde, 8-38 bij Bekerhouder Waterloo en 48-14 tegen landskampioen Kituro), en DRC is als leider nu reeds dé favoriet voor de titel. Zondag wordt om 15u00 hekkensluiter Ottignies partij gegeven, maar iedereen kijkt nu reeds uit naar de clash in en tegen uitdager Soignies op 15 november. Deze resultaten zijn des te opmerkelijker, gezien nogal wat blessures, maar vooral omdat DRC het dit seizoen doet met nauwelijks buitenlandse versterkingen. De eigen jeugd krijgt veel kansen, en enkele binnenlandse transfers (Overmeir, Coupé, …) blijken een schot in de roos. Intussen lijken ook de reserves hun ritme te hebben gevonden, met een knappe thuisoverwinning tegen Kituro. Het derde DRC-herenteam (Brigandze) consolideert zijn status in 1ste regionale, en speelt zondag in Dendermonde om 13u00 tegen leider Brugge, een club die steeds nadrukkelijker aan de poort van de nationale reeksen staat te duwen.

Met het damesrugby in Dendermonde gaat het mogelijks nog beter. Landskampioen Gazellen lijkt er in te slagen om het afscheid van flink wat sterkhouders voldoende op te vangen om alweer op een finale te mikken, en op Bekerhouder Bosvoorde na blijkt er alweer nauwelijks tegenstand. En BriGazellen, het beloftenteam van DRC, is in 3de nationale gewoon veel te sterk voor de andere teams in de reeks. 70-0 tegen 2de in de stand Standard, 5-42 in Binche, 37-5 tegen Terhulpen, 14-27 in Laakdal en 40-0 tegen troonpretendent Mechelen … de cijfers spreken voor zich. Ondertussen werkt DRC ook aan een U16 “challenge-team” bij de dames, en haalde België, met 7 Dendermondse madammen in de ploeg, in Zwitserland voor het eerst de EuroTrophy binnen, na een makkelijk gewonnen finale tegen het thuisteam.

Ook bij de jeugd niets dan tevreden trainers. De U19, voor het eerst terug op het allerhoogste niveau, verraste tot nog toe vriend en vijand door meteen 3 van zijn eerste 5 wedstrijden te winnen, en ook de U16 blijven in ere-divisie de erfenis van hun voorgangers getrouw, al blijven de onwaarschijnlijk nipte nederlagen tegen Bosvoorde en Waterloo (1 puntje !!!) een gemiste kans om nu zaterdag voor de eerste plaats te spelen tegen leider Kituro. Het mooiste nieuws komt echter wellicht uit de U14, die dankzij hun mooie resultaten na nieuwjaar vrijwel zeker ook de sprong naar de ere-divisie zullen maken. DRC zal dan tot een kleine kransje van 4 clubs behoren die met al zijn competitie-teams op het hoogste niveau speelt. De kleinsten tenslotte (U5, U7, U10 en U12) kenden het voorbije weekend een vruchtbaar trainingsweekend in Genk, onder begeleiding van het vernieuwde jeugdcomité.

Dat alles vergt ook aanpassingen in de organisatie. Het oude clubgebouw werd afgebroken en weldra wordt de eerste steen gelegd van een nagelnieuw topsportcomplex, dat aangepast is aan de noden van vandaag en morgen. Ook het bestuur ondergaat wijzigingen: met Inge D’Hoogh, Philippe De Coen en Paul Vande Putte (allen met grote meerderheid verkozen op de algemene ledenvergadering) wordt het bestuur kwalitatief versterkt, en wellicht ziet binnenkort ook het dagelijks bestuur er enigszins anders uit. Allemaal goed nieuws voor de vele vrijwilligers van DRC, die aanstaande zaterdag, in de Citroën-Garage Van Houts in Grembergen, in de bloemetjes worden gezet voor hun tomeloze inzet.