Een kamer aanbieden moet simpeler kunnen

bedrijvenEen kamer aanbieden moet simpeler kunnen. Wie een slaapplaats over heeft en die op een simpele manier wil aanbieden moet daar anno 2015 zoveel mogelijk vrij in zijn, zegt Jong VLD.

Een verplicht registratie bij de overheid, zoals nu door het Vlaams Parlement is opgenomen in het nieuwe logiesdecreet, kan nefast zijn voor de innovatie in de sector. “Iemand die een vrije kamer wil aanbieden voor een paar dagen Gentse feesten zit niet te wachten op zo’n aanmeldingsprocedure ” zegt voorzitter Maurits Vande Reyde. “Bovendien kan het de deur openzetten voor bijkomende administratieve lasten en kosten, bijvoorbeeld op lokaal niveau”.

Voor Jong VLD bewijst de boom in nieuwe logeermogelijkheden, zoals comfortabele kampeertenten en aanbiedingen op websites als Air BnB, dat de consument vragende partij is. “De sector is op een paar jaar tijd sterk veranderd. Je kan die nieuwe economie enkel stimuleren door als overheid vertrouwen te geven in consumenten en aanbieders. Het oorspronkelijke voorstel van de Vlaamse Regering ging daar opvallend sterk in mee. De aanmeldingsplicht die nu in het decreet is geslopen dreigt dat vertrouwen terug te schroeven” aldus Vande Reyde.

Jong VLD roept de Vlaamse parlementsleden daarom op om bij de definitieve stemming van het decreet een moderne invulling te geven aan de aanmeldingsplicht. Een advertentie online zetten moet kunnen volstaan. Bijkomende registratie bij de overheid is dan niet meer verplicht.