Hoe een domiciliering stopzetten

overschrijvingHoe een domiciliering stopzetten. Een Belgische website helpt bij stopzetting domiciliëringen. De website geeft info over nieuwe Europese SEPA-domiciliëring en helpt bij stopzetten.

De nieuwe website sepastop informeert consumenten in klare taal over de Europese SEPA-domiciliëring en geeft de mogelijkheid deze meteen online stop te zetten.

Veel mensen weten niet dat ze hun domiciliëringen niet meer via de bank kunnen stopzetten. Sinds 2014 is de regelgeving omtrent domiciliëringen veranderd en werd de SEPA-domiciliëring ingevoerd. Concreet wil dit zeggen dat u uw leverancier rechtstreeks moet contacteren wanneer u uw domiciliëring wenst stop te zetten.

Domiciliëringen worden makkelijk en snel aangegaan, maar over hoe u ze (weer) stopzet vindt u bijna geen informatie. De website sepastop wilt consumenten hierbij helpen. Via de site selecteert u simpelweg een leverancier en vult u de nodige gegevens in. Hierna wordt automatisch een stopzettingsbrief opgesteld. U kunt deze zelf printen en aangetekend verzenden of u kunt gebruikmaken van de verzendservice die sepastop aanbiedt. Zo kunt u de SEPA-stopzettingsbrief meteen online aangetekend verzenden.

Niet iedereen is fan van domiciliëringen. Zo heeft men vaak het gevoel dat men minder controle heeft over zijn eigen financiën; of gebeuren er soms fouten door de leverancier: bedragen worden meerdere malen van uw rekening gehaald, of er wordt u plots een veel hoger bedrag aangerekend,… Deze fouten kunnen worden voorkomen wanneer u betaalt per overschrijving of online bankieren (eventueel via Zoomit of Doccle).

Nathan De Hert, oprichter van sepastop, is een jonge en startende ondernemer die begin 2015 Direct Opzeggen (www.directopzeggen.be) lanceerde, een website die het opzeggen van contracten en/of abonnementen makkelijker maakt. “Nadat ik via Direct Opzeggen veel vraag kreeg naar het stopzetten van domiciliëringen, kwam ik op het idee van sepastop.eu. Vaak is de informatie over domiciliëringen niet duidelijk en weten mensen niet hoe ze deze moet stopzetten. Via sepastop.eu proberen wij deze informatie in mensentaal over te brengen en helpen we consumenten met het stopzetten van domiciliëringen”.

Sinds augustus is sepastop.eu beschikbaar in België en Nederland, voor zo’n 400 leveranciers. Een uitbreiding naar Frankrijk en Duitsland staat ook op de planning. Deze maand maakten reeds meer dan 1100 mensen gebruik van sepastop.eu om hun domiciliëringen stop te zetten.