Vleermuis voor het eerst 23 kilometer gevolgd in Vlaanderen

0
958
Ingekorven vleermuis op kerkzolder © Yves Adams - VILDA

Ingekorven vleermuis met zender werd voor het eerst in Vlaanderen 23 kilometer lang gevolgd

De provincie zet in op prioritaire diersoorten die extra bescherming nodig hebben. In België zijn 13 van de 21 vleermuizensoorten bedreigd waaronder de ingekorven vleermuis. In opdracht van de provincie onderzoekt Natuurpunt op dit moment de populatie van vleermuizen in het Fort van Broechem in Ranst.

In het kader van dit onderzoek zijn vleermuisspecialisten van N8 en Natuurpunt er voor het eerst in Vlaanderen in geslaagd om een zender op een ingekorven vleermuis te bevestigen. Hierdoor konden ze de volledige vliegroute van 1 avond/nacht in kaart brengen. Het resultaat is verbluffend en toont aan dat de dieren een groot jachtgebied hebben. Charlotte, zoals het proefdier werd gedoopt, vloog van Ranst over Nijlen, Herenthout tot in Herentals. In haar tocht van maar liefst 23 kilometer werd zij gevolgd door het onderzoeksteam die zo interessante informatie kon vergaren.

De pers is uitgenodigd voor een toelichting op vrijdag 25 september op één van de stopplaatsen van de vleermuis: het provinciale groendomein de Kesselse Heide. De onderzoekers geven meer uitleg over de bekomen resultaten en zij demonstreren de werkwijze en apparatuur die dit mogelijk maken. Gedeputeerde Rik Röttger bevoegd voor Leefmilieu licht het belang van deze resultaten toe. Media die wensen kunnen met de wagen een deel van het gevlogen parcours van Charlotte afleggen om zo haar habitat in beeld te brengen.

Ingekorven vleermuis op kerkzolder © Yves Adams - VILDA
Ingekorven vleermuis op kerkzolder © Yves Adams – VILDA