...

Ontdek de stad Gent in 3D en 4D

gent in 3dOntdek de stad Gent in 3D en 4D

Met 5 dagen interactieve demo’s, workshops, een nocturne met lezingen, de lancering van ‘Open 3D-data’ en een Multi-D-wedstrijd informeert het Gentse ‘Multi-D event’ van dinsdag 20 tot zaterdag 24 oktober 2015 over digitale innovatie, je eigen stad virtueel in 3D en ‘Open 3D-data’. Tijdens deze vijfdaagse ziet u bijvoorbeeld hoe u een stad in drie dimensies scant en hoe u een driedimensionaal spel kunt maken. u leert er ook tekenen in 3D, u kunt er het werk van 3D-kunstenaars, academici en bedrijven bekijken en u inschrijven voor een wedstrijd waarbij u wordt uitgedaagd om iets met 3D-data te doen. Tijdens Multi-D wordt ook het Gentse 3D-portaal online gezet , een 3D-computerversie van de Stad waar u virtueel doorheen kunt ‘wandelen’.

Maakt u graag kennis met technieken om een Stad in te scannen? Wil u graag in de digitale 3D-maquette van de Arteveldestad rondlopen? Bent u nieuwsgierig naar hoe Gentse bewoners het historische Gent in 3D nabouwen en raakt u daardoor geprikkeld om zélf ook mee te tekenen?

Of boeit het u om meer te vernemen hoe bedrijven 3D-technologie inzetten en verneemt u graag van een 3D-game ontwikkelaar hoe een 3D-spel tot stand komt en wat de meerwaarde kan zijn in overheidscommunicatie over ruimtelijke projecten?

Dan moet u beslist komen kennis maken met al deze boeiende innovatieve aspecten van Gent in 3D en 4D. Het Multi-D event verwent met interactieve demo’s en workshops. Er wordt exclusief getoond hoe een 3D-portaal op internet wordt gemaakt.

Tijdens het Multi-D event worden ook de beschikbaarheid van open 3D-data, het 3D-portaal op internet én een wedstrijd om met de open 3D-data iets creatiefs en innovatiefs te realiseren, aangekondigd. Specialisten steken er ook nog wat op over Building Information Modeling (B.I.M.) of andere hoogstandjes…

Na de opmaak van een virtuele 3D-maquette van de Stad Gent, mede dankzij middelen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), wil de Stad Gent zoveel mogelijk toepassingen op de 3D-data promoten. Dit gebeurt zowel binnen als buiten de Stadsdiensten. Daarom wordt niet alleen een 3D-portaal op internet gelanceerd, maar kunnen derden ook 3D-data in open data formaat gebruiken.

Omdat de manier waarop zo’n virtuele 3D-maquette tot stand komt, en de vele toepassingen van virtuele realiteit die nadien mogelijk worden, geïnteresseerde burgers kan boeien, gooit ‘Gent in 3D’ nog maar eens de deuren open.

Het enige wat niet virtueel is, is het drankje en de versnapering.

AGIV, Ugent en C3A verzorgen tijdens het Multi-D event bijdragen onder de vorm van demo’s, posters of infosessies. Digipolis werkt ondersteunend bij de infrastructuur voor het beheer van het 3D-portaal. Ook Howest en C3A vzw ondersteunen het event.

Praktisch

– Het Multi-D event loopt van dinsdag 20 tot zaterdag 24 oktober 2015. Tijdens de nocturne op dinsdag 20 oktober 2015 openen een achttal sprekers en Schepen Tom Balthazar het event.

– Alle interactieve demo’s en workshops grijpen plaats in AC Portus, Keizer Karelstraat 1,

9000 Gent.

– Het event is toegankelijk voor iedereen. Er zijn ook sessies voorzien voor specifieke doelgroepen (kinderen, jongeren, senioren, specialisten, … ).

– Het volledige programma met de uurregeling van de interactieve demo’s en workshops staat op www.stad.gent/gent3D. Informatie over het programma krijgt u bij Gentinfo, tel. 09 210 10 10 (van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur).

– Schrijf u in voor deelname aan een halve dag of avondprogramma, of registreer u voor afzonderlijke sessies. Inschrijven kan op www.stad.gent/gent3D of bij Gentinfo.

– Deelname is kosteloos.

– e-book ‘Mijn gemeente in meerdere dimensies, inspiratie uit het Efro-project Gent 3D in 4de dimensie’, Gent, 100p, D/2014/0341/11, ISBN 978-9090287614.

Dit boek informeert de leek over 3D en meer-D (beleidsmakers, ambtenaren, de burger, …) maar kan ook voor experten uit disciplines architectuur, ruimtelijke planning, geografie, archeologie, geschiedenis, … als demystificatie gelden. Alle hoge resolutie foto’s die opgenomen zijn in dit

e-book, zijn opvraagbaar bij mario.matthys@stad.gent: vermeld het paginanummer van het boek. U vindt het e-boek op www.stad.gent/gent3D.