Gentse linkeroeverfeesten op 26 en 27 september

linkeroeverGentse linkeroeverfeesten op 26 en 27 september. Feest op de Gentse linkeroever : Klinkeroever !

Na een gesmaakte eerste editie vorig jaar, kun je ook dit jaar tijdens het laatste weekend van september feesten op de Gentse linkeroever. Voortaan heten de Gentse Linkeroeverfeesten ‘Klinkeroever’. In de verkeersvrije Zandpoortstraat ben je weer welkom voor een straatfeest tussen bar en podium, maar er is meer: op zaterdag 26 september kies je tussen 11 en 23 uur uit maar liefst 30 gratis concerten op de meest uiteenlopende locaties op de Gentse rive gauche. Stel zelf je parcours samen, en geniet van live muziek op plekjes waar je het niet meteen verwacht.

De linkeroever van Gént?
Wie “linkeroever” hoort, denkt niet direct aan Gent. Nog niet. Nochtans heeft dit stadsdeel links van de Leie een heel eigen karakter. Net als op de rive gauche in Parijs, vind je hier tussen de oude kloosters en scholen heel wat aparte winkels en horecazaken van vaak lokale ondernemers. Officieel heet de wijk tussen Leie, Lieve en Coupure “Elisabethbegijnhof – Prinsenhof – Papegaai – Sint-Michiels”. Dan klinkt Linkeroever toch beter, geef toe.

Klinkeroever, de linkeroeverfeesten
Vorig jaar pakte Gent Linkeroever voor het eerst uit met linkeroeverfeesten om de heropening van de PAG-as (Papegaai-, Annonciaden-, Gebroeders Vandeveldestraat) te vieren na drie jaar wegenwerken. Dat feest was een schot in de roos, en voortaan is het laatste weekend van Gent de Zandpoortstraat verkeersvrij voor een straatfeest. Het feest kreeg ondertussen de naam ‘Klinkeroever’, en de mascotte — een reiger met feesthoedje — verschijnt overal op de linkeroever op affiches en programmaboekjes…

30 gratis concerten op verrassende locaties
Om de diversiteit van de buurt in de verf te zetten, lanceerden we een oproep om op zoveel mogelijk plaatsen concerten te organiseren op zaterdag 26 september. Niet minder dan 29 locaties reageerden positief. Om 11 uur kun je bij Bistro J’ai Trouvé naar Rianto Delrue of bij Kine-Gent naar Chuck Paisley gaan luisteren. En daarna naar tientallen andere concerten, verspreid van de Coupure tot het Prinsenhof, in winkels, cafés, hotels en bij particulieren. Op de website www.klinkeroever.gent vind je een chronologisch overzicht, en kun je je eigen parcours samenstellen. Met het concert van Becky Sue erbij (21.30 uur op het podium in de Zandpoortstraat) maakt dit van Klinkeroever een stadsfestivalletje met maar liefst 30 artiesten op de affiche.

Gratis busken op Klinkeroever
Wil je zelf nog optreden op Klinkeroever? Dat kan op één van de buskerpodia. Op zaterdag 26/9 kun je op drie verschillende plaatsen gratis busken. Straatmuzikanten hebben geen vergunning nodig, maar moeten zich wel vooraf inschrijven via [email protected] of bij de Klinkeroever-vrijwilliger ter plaatse. Busken kan van 11 tot 13 uur op de hoek van de Burgstraat en de Jan Breydelstraat, van 13.30 tot 15.30 uur op de hoek van de Jakobijnenstraat en de Ajuinlei, en van 16 tot 18 uur op het Sint-Michielsplein.

Geefstraat, Repair Café en Kindermusical in de Zandpoortstraat
Het hart van Klinkeroever is het straatfeest in de Zandpoortstraat. Daar kun je het hele weekend van een uitgebreid programma genieten tussen bar en podium. Het begint op zaterdag 26/9 met een Geefstraat. Geen rommelmarkt, maar gewoon gratis geven of meenemen. Geef bruikbare spullen af, en neem mee naar huis wat je zelf kunt gebruiken. Kapotte kleren of elektrische toestellen kun je gratis laten herstellen in het Repair Café. Geefstraat en Repair Café vinden plaats in de Sint-Martensstraat en de Zandpoortstraat van 11 tot 16 uur.
Ben je tussen 8 en 14 jaar, en hou je van zingen en dansen? Dan heb je om 14 uur een afspraak met Celien. Celien is een professionele musical-actrice, en maakt met kinderen uit de buurt een mini-musical die ze ‘s avonds live op het podium brengen. Deelnemen aan deze workshop is gratis, maar je moet wel vooraf inschrijven met een mailtje naar [email protected] De workshop duurt van 14 tot 17 uur. De voorstelling van de musical is om 19.30 uur.
Om 21.30 staat Becky Sue op het podium, en daarna – als het weer het toelaat – zorgen dj’s voor een cosy sfeertje tot middernacht.

Klinken met je buren op zondag
Op zondag 27/9 beginnen we om 11 uur met een buurtreceptie, aangeboden door Dekenij Sint-Michiels. Ook gratis voor iedereen die via [email protected] laat weten dat ze erbij willen zijn. Om 12 uur zorgt Sitting Duck voor feestmuziek. Daarna neemt stadsgids Rob De Winter je mee voor een Linkeroever Wandeling om 13 uur of om 15 uur. Inschrijven kost €5 en kan via www.depapegay.gent/wandelingen.