Home Nieuws Activiteiten tijdens Gent Autovrij

Activiteiten tijdens Gent Autovrij

0
Activiteiten tijdens Gent Autovrij

korenmarkt gentActiviteiten tijdens Gent Autovrij – Gent Autovrij op zondag 20 september 2015

De Stad Gent organiseert jaarlijks een autovrije dag, dit keer onder het motto ‘Gent heeft wijze plannen’. Op zondag 20 september 2015 wordt tussen 10 en 18 uur een autovrije zone gecreëerd in de binnenstad én aan de Dampoort, met ruimte voor allerlei activiteiten in het teken van duurzame mobiliteit. De binnenstad en het gebied rond de Dampoort worden volledig afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Naar goede gewoonte vinden er allerlei activiteiten plaats op de pleinen in de binnenstad tijdens ‘Gent Autovrij’. Het Braunplein wordt het ‘Wijze Plannenplein’ waar verschillende infokiosken te vinden zullen zijn over de toekomst van de mobiliteit in Gent. Er kan ook gedebatteerd worden over het Mobiliteitsplan met schepen Watteeuw van 15 tot 16 uur. Op het Sint-Baafsplein komt een fietsbeurs met medewerking van de plaatselijke fietshandelaars en –herstellers. De Korenmarkt wordt een Autodeelsalon-voor-één-dag. In het stadhuis zullen mensen van het Mobiliteitsbedrijf het werken met verkeersdata toelichten (van 14 tot 16 uur). Daarnaast zijn er ook tal van fiets- en wandelroutes. Op het parcours van de fietstochten zullen er op bepaalde plekken infopanelen staan waarop te lezen is hoe de mobiliteit op die plek er in de toekomst zal uitzien. Zo komen Gentenaars en bezoekers meer te weten over de plannen rond mobiliteit.

gURBS stadscollectief zal de zone rond de Dampoort en de Land Van Waaslaan in samenwerking met heel wat andere organisaties omtoveren tot een oase van creativiteit. Meer info: www.landinzicht.gent. De zone rond de Dampoort wordt autovrij. Gemotoriseerd verkeer zal niet door kunnen onder de spoorbrug richting Destelbergen én richting Sint-Amandsberg van 10 tot

18 uur. Ook de Land van Waaslaan zal niet bereikbaar zijn, net zoals het gedeelte van de Dendermondsesteenweg tot aan de Cautermansstraat.

De Stad zet alles op alles om chauffeurs te sensibiliseren over ‘Gent Autovrij’, met onder andere het Verkeersgeleidingssysteem van de Stad Gent, extra lichtkranten, enzovoort.

Het volledige programma van ‘Gent Autovrij’ is te vinden op www.mobiliteit.gent/gentautovrij

Schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw: “Tijdens Gent Autovrij dit jaar komen Gentenaars en bezoekers meer te weten over het nieuwe Mobiliteitsplan voor Gent. De Dampoort, doorgaans een van de drukste verkeersaders van Gent, ondergaat voor één dag een metamorfose van jewelste. De omgeving daar wordt een rustig plein met allerlei creatieve activiteiten en ook de Land van Waaslaan wordt die dag een autovrije leefboulevard.”

Autovrij en toch toegankelijk

De binnenstad tussen de waterlopen en de omgeving rond de Dampoort en de Land van Waaslaan worden autovrij gemaakt van 10 tot 18 uur. Dat betekent dat gemotoriseerd verkeer niet kan binnenrijden. De stad uitrijden blijft mogelijk, maar enkel langs de grote verkeersassen.

Op autovrije zondag zijn tram en bus de ideale manier om het stadscentrum te bereiken.

Men kan de auto kwijt aan het Sint-Pietersstation. Als alternatief kan men terecht op de

P+R-locaties aan de Gentse rand. Vlak bij de parkings is er aansluiting met het openbaar vervoer (trams of bussen) naar de binnenstad.

Het openbaar vervoer nemen is op de autovrije zondag extra goedkoop, dankzij de speciale dagpas van De Lijn. Voor 3 euro in plaats van 5 euro kan men daarmee de hele dag met de bus en de tram rijden. De dagpas is te koop in alle Lijnwinkels en vanaf woensdag 16 september ook bij de chauffeurs. Die voordelige dagpas is geldig tijdens de week van de Mobiliteit (woensdag 16 tot dinsdag 22 september 2015).