Kampioenschap Oestersteken

oestersPremier Nederlands Kampioenschap Oestersteken

Bruinisse – Maandag 7 september wordt het Belgisch- Nederlands oesterseizoen officieel geopend. Tijd om de Zeeuwse oester daarna ook open te steken. Daartoe zal op maandag 14 september in Brasserie “De Vluchthaven” te Bruinisse voor de derde keer het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken worden georganiseerd. Deze wedstrijd is de Nederlandse voorronde voor het wereldkampioenschap oestersteken dat op zaterdag 26 september tijdens het Ierse Galway International Oyster Festival zal gaan plaatsvinden.

Bij het oestersteken komt het erop aan dat de oesterstekers zo snel en zorgvuldig mogelijk de oesters weten open te maken. De snelheid spreekt voor zich, maar bij de zorgvuldigheid wordt erop gelet dat er ook geen schelpgruis in de oester terecht komt.

De Nederlandse kandidaten moeten in de eerste ronde in zo’n een kort mogelijke tijd 25 stuks Platte Grevelingen Oesters op correcte wijze weten te openen. De winnaars die deze beproeving hebben doorstaan moeten vervolgens voor de finale 50 stuks Platte Grevelingen Oesters opensteken. Degene die dit het snelst doet en de oester zo min heeft mogelijk beschadigd, gaat Nederland vertegenwoordigen in Galway tijdens het wereldkampioenschap oestersteken, dat dit jaar voor de 61ste keer in het Ierse Galway zal worden georganiseerd.

Op zaterdag 26 september zal de Nederlandse winnaar naar Galway moeten afreizen om Nederland internationaal te vertegenwoordigen. De reis en het verblijf wordt dan volledig verzorgd door Krijn Verwijs Yerseke B.V.

De jury in Bruinisse zal de deelnemers beoordelen op het openen van de oesters. Zo kan men pluspunten verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptie gereed is. Wanneer het oestervlees beschadigd is of er gruis/schilfers achterblijft zal de deelnemer minpunten ontvangen. Bij een gelijk aantal punten is de snelste tijd doorslaggevend.

Er bestaat nog de mogelijkheid om zich in te schrijven voor deze wedstrijd. Dit kan via: [email protected]

Uit ervaring zijn de kandidaten die zich inschrijven voornamelijk professionals, werkzaam in de horeca, visserij en visverwerkende bedrijven. Maar ook particulieren zijn van harte welkom. Voorwaarde voor deelname is wel, dat men beschikbaar moet zijn om in het weekend van 26 september naar het Ierse Galway af te reizen.

Het programma van maandag 14 september in Bruinisse:

16.00 uur Ontvangst deelnemers + briefing

17.00 uur Voorrondes NK

17.30 uur Finale

18.00 uur Oester en wijn proeverij

18.30 uur Walking dinner met muziek

Meerdere kampioenschappen

Wereldwijd zijn er twee organisaties die zich bezig houden met het wereldkampioenschap oestersteken. Dat zijn Oyster Opening World Cup in Malmö (Zweden) en die van Galway International Oyster Festival (Ierland). In Zweden wordt dit evenement pas in de laatste vijf jaar georganiseerd. Daarentegen bestaat Galway dit jaar voor de 61ste keer en heeft daarmee de grootste prestige.

Krijn Verwijs Yerseke B.V. (leverancier van Premier schaal- en schelpdieren) en Brasserie de Vluchthaven organiseren gezamenlijk het Nederlands kampioen oestersteken.