Geweerschoten rond het kasteel van Schotte

kasteel van schotte aalst

kasteel van schotte aalstBuurt opgeschrikt door geweerschoten rond het kasteel van Schotte in Aalst

Zaterdag 15 aug 2015 omstreeks 10 uur werden de bewoners uit de buurt van het kasteel Schotte in Aalst opgeschrikt door luide knallen en oorverdovend lawaai. Er werd zelfs even gedacht om de politie in te schakelen omdat het leek op een lokale aanslag! Iets later bleek dat er zo een 20 tal jagers met honden aanwezig waren op het domein voor de opening van het jachtseizoen op ganzen en eenden.

Buurtbewoners die het spektakel zagen gebeuren spreken van een echte schande en slachtpartij, de Canadese ganzen die opvlogen van de vijver werden genadeloos neergeschoten. Tientallen ganzen vielen als stenen uit de lucht. Dierenliefhebbers die de moordpartij aanschouwden konden hun ogen niet geloven en zijn niet blij met dit hele gebeuren. Volgens de wet is het zelfs niet toegelaten om binnen een straal van 150 meter van bewoonde gebouwen te jagen of te schieten. De voorkant van het domein ligt aan de Kwalestraat en de achterkant ligt vlak tegen de ring rond Aalst en de autosnelweg E40. Dit is volgens sommigen geen 150 meter van de vijver. Stel dat de hagel een ongeval veroorzaakte op de ring van Aalst of iemand van de aanpalende bewoners geraakt werd ? Dit is onverantwoord stelt een van de buurtbewoners.

Betreft de eenden en de ganzen: “Waarom niet de eenden en ganzen gewoon van de vijver afvangen, die dieren zaten dagelijks op die vijver en waren mensen gewoon. Waarom dit machtsvertoon…, 20 jagers tegen een 30 tal ganzen. Wat daar gebeurde op de vijver van het kasteel heeft niets te maken met het echte en het weidelijke jagen zoals de jachtwet het voorschrijft. Het bleek een totaal afschot waarbij alle Canadese ganzen werden uitgemoord!” zeggen buurtbewoners die het allemaal op afstand zagen gebeuren.

Jagen is een kunst dat je moet aanleren, de jager maakt gebruik van zijn kennis om een prooi te bejagen. Een echte jager toont veel respect voor zijn prooi en zal zijn prooi niet nodeloos laten lijden. De jacht is nodig zeggen jagers om het evenwicht in de natuur te herstellen. Tegenstanders zeggen dat iemand met een beetje inzicht heel goed weet dat de natuur zichzelf in evenwicht brengt.