Waakzaamheid in Belgie na aanslag op Thalystrein

arras
Foto Twitter

Premier Charles Michel twitterde na de de bekendmaking van de schietpartij “Ik veroordeel de terroristische aanslag in de Thalys en deel mijn sympathie voor de slachtoffers”. Volgens de woordvoerder van premier Michel heeft de regering onmiddellijk contact gehad met de Nederlandse en de Franse autoriteiten.

De schietpartij vond deze avond plaats op een Thalystrein die uit Amsterdam was vertrokken. De dader is vermoedelijk een 26 jarige man met Marokkaanse roots en zou bekend staan bij de inlichtingendiensten. Onbevestigde bronnen zeggen dat de man zou opgestapt zijn in het station Brussel-Zuid.

Amerikaanse militairen in burger (NAVO) die op de trein zaten, konden de dader met steun van een paar medepassagiers overmeesteren. Eén militair raakte hierbij zwaar gewond en de andere licht gewond. De militairen zouden ingegrepen hebben toen ze de man zijn geweer hoorden laden op het toilet. Volgens bronnen zou de dader negen magazijnen voor zijn kalasjnikov en messen hebben gehad.

In samenspraak met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is beslist om “de waakzaamheid” in ons land meteen te verscherpen. Het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse is meteen bijeengeroepen.

Bij de schietpartij zijn drie gewonden gevallen. Een daarvan is de Franse acteur Jean-Hugues Anglade, onder andere bekend van de misdaadfilm Nikita uit 1990.

De Nederlandse veiligheidsdiensten houden de situatie na de aanslag in de Thalys van Amsterdam naar Parijs scherp in de gaten.

twitter
Foto Twitter