Oplichters doen de wisseltruck ook bij U

wisseltruc politie Aalst

wisseltruc politie AalstOplichters doen de wisseltruck. De politie van Aalst wil U waarschuwen voor oplichters die de wisseltruck toepassen. Meestal gebruiken oplichters deze truck in winkels en handelszaken, maar het kan U ook overkomen. De oplichters vragen je om geld te wisselen en ondertussen zijn ze met de rest van je portemonnee verdwenen.

De politie van Aalst geeft volgende tips om dit te voorkomen:

– Potentiële oplichters zijn meestal niet alleen.
– Eén van hen wenst een kleinigheid aan te kopen en wil deze aankoop met een grote coupure betalen.
– Wanneer men het wisselgeld wil teruggeven, dan begint de discussie.
– Plots wil men de aankoop teruggeven of veranderen of wil men andere coupures als wisselgeld krijgen.
– Op datzelfde moment zorgen de anderen uit het gezelschap voor afleiding en verwarring: ze brengen zelf meerdere goederen aan die ze ook op de toonbank leggen, ze proberen achter de toonbank te geraken, ze lopen in de winkel rond met meerdere goederen in hun hand…
DOEL : het afleiden – het in verwarring brengen van de kassierster!
– Daarbij komt dan ook nog dat diegene die betaalt en het wisselgeld inwacht de kassierster ook in verwarring zal proberen brengen door biljetten terug te geven, biljetten te laten omwisselen en soms zelf in de kassa te zitten om zogezegd aan te duiden wélke biljetten ze precies als wisselgeld wil hebben.

VASTSTELLING : Wanneer ze dan de winkel verlaten is er steevast geld verdwenen, hetzij uit de kassa hetzij via de wisseltruc of is er een diefstal gebeurd van andere goederen.

Hoe kunt u hier tegen optreden ?
1.Steek het ontvangen biljet in een klem aan de kassa tot na het afrekenen, zo kan er geen discussie ontstaan over de waarde van het biljet. Het gebeurt ook dat een biljet van 20 euro wordt overhandigd waarna men plots beweert een biljet van 50 euro te hebben gegeven ter betaling.

2.Wees alert ! Heel belangrijk ! Laat u niet afleiden bij het tellen van het wisselgeld en roep er desnoods een tweede kassierster bij die u kan helpen.

3.Wees assertief en als u vermoedt dat men een wisseltruc probeert uit te halen, blok meteen elke verdere handeling af en annuleer de verkoop.

4.Indien u de zaak niet vertrouwt, zeg dan gewoon dat u geen grote bankbiljetten kunt wisselen en verwijs de klant desnoods door naar een financiële instelling.

5.Contacteer onmiddellijk de politie via 101 en noteer alvast zoveel mogelijk gegevens van de dader(s) en voertuig.