...

Het leven wordt almaar duurder en reizen goedkoper

Vliegangst overwinnenHet leven wordt almaar duurder, maar reizen worden steeds goedkoper. Dat is de analyse die reisorganisatie Connections opmaakt na een prijsvergelijking van reizen de voorbije 10 jaar.

Voor de top 10 van de meest geboekte reisbestemmingen ligt gemiddelde prijs dit jaar 7% lager dan in augustus 2013. In 2007 betaalden reizigers 660 euro voor een vijfdaags arrangement naar Las Vegas inclusief vluchten, 3 overnachtingen en een helikoptervlucht. Toen was dat een straffe aanbieding. Dit jaar kostte hetzelfde arrangement 599 euro. Een prijsvermindering van zo’n 10%.

Frank Bosteels (Product manager Connections): “De duurdere dollarkoers wordt in zekere mate gecompenseerd door dalende kerosine- en olieprijzen, een belangrijke kostenpost voor luchtvaartmaatschappijen. Diezelfde dollarkoers zorgt er ook voor dat heel wat hoteliers, vooral in de States en in Azië hun prijzen verlagen om het trouwe Europese publiek niet te verliezen.”

Ook de toegenomen concurrentie op Brussels Airport speelt in het voordeel van de consument. Zo introduceerde Emirates september vorig jaar een dagelijkse vlucht op Brussel, goed voor ongeveer 130.000 extra beschikbare zitjes om via Dubai naar een flink stuk van de wereld te vliegen. De Japanse vijfsterrenmaatschappij All Nippon Airways heeft aangekondigd dat ze vanaf 25 oktober ook dagelijks naar Brussel vliegt.

Wat opvalt is dat een groot deel reizigers almaar vroeger boekt, terwijl een andere groep tot de allerlaatste minuut wacht. Volgens Connections moeten talrijke landgenoten hun vakantie voor huidig zomerseizoen, dat op 31 oktober afloopt, nog boeken. Tijdens de vroegboekactie Book & Pay verwacht de reisorganisatie dan ook nog heel wat late boekingen. Tot 14 september biedt de jaarlijkse vroegboekactie van Connections zeer interessante vluchttarieven op meer dan 500 bestemmingen wereldwijd. Wie tijdens deze actie boekt, geniet bovendien extra korting op hotels, rondreizen en excursies.