Koningin op zeewijding te Blankenberge

Afgelopen zondag (12 Juli) daags na de Vlaamse feestdag was de koningin te gast op het strand van Blankenberge naar aanleiding van de jaarlijkse zeewijding. Bij deze gelegenheid wordt de zee gezegend en schenkt men ook aandacht aan zij die door de zee het leven lieten. Een tiental minuutjes voor aanvang kwam de koningin ter plaatse onder escorte van de bereden politie en veiligheidsagenten in anonieme wagens.
P1040799
Toen de koningin vergezeld van prinses Eleonore de wagen verliet moest ze eerst de plaatselijke hoogwaardigheidsbekleders begroeten. Die hadden zich mooi op een rijtje gezet met aan het eind senator Pol Van Den Driessche met zijn paars-rode senaatssjerp over de schouder, iets dat we niet goed begrijpen wan N-VA is toch een republikeinse partij of vergissen we ons? Na deze plichtplegingen betrad de koningin en haar gevolg onder applaus van de aanwezigen het strand.
P1040801
Het thema van dit jaar was: “Vertrekkensklaar” en werd voorgegaan door Lieven Soetaert, Chris Caestecker en pastoor Johannes-Rigobert Mwamba. Het koor Chapeau A-capella-Ensemble o.l.v. Benedikt Seynhave luisterde de dienst vocaal op, terwijl de Choreagrafie van kunstgroep Mistral het geheel afmaakte, beide verenigingen zijn trouwens afkomstig uit Wevelgem.

Na de eucharistieviering werd de pastoor in een bootje gehesen van de Blankenbergse reddingsdienst om de zee effectief te zegenen en een bloemenkrans in de vorm van een anker aan het water toe te vertrouwen. Tijd voor hoofdredder Tom Cocle om een rode fakkel te ontsteken het sein dat de boten op zee die de plechtigheid volgden hun vuurpijlen mochten afschieten onder luid getoeter van hun scheepshoorn.
P1040859
Na de plechtigheid nam de koningin nog even de tijd om de bevolking te begroeten en verdween daarna even snel als ze gekomen was. Wat ons wel opviel was dat we meer vive la reine hoorden dan leve de koningin, een teken aan de wand? Trouwens de koningin werd begroet met de Vlag van de Vlaamse Gemeenschap (Vlaamse Leeuw) hoog gehesen op de Pier van Blankenberge een statement of vergissing? Wie zal het zeggen? Persoonlijk vinden we dat koningen, koninginnen, prinsen en prinsessen thuis horen in sprookjes en op koekendozen en deze echt niet meer van deze tijd zijn, maar dat is natuurlijk onze persoonlijke mening!
P1040833