100 jaar aanleg van het stadspark te Aalst

parkGraven voor de Vrede – 100 jaar aanleg van het stadspark te Aalst

Op 24 juli 2015 zal het precies 100 jaar geleden zijn dat de aanleg van het stadspark officieel van start ging. Dit wordt herdacht met een kleine tentoonstelling in het stadspark zelf. Vrijdag 24 juli opent de tentoonstelling om 19 uur met een rondleiding in het stadspark door Bart Backaert, gevolgd door het planten van een ‘herinneringsboom’ (om 21 uur).

In volle oorlogsperiode tijdens de Duitse bezetting werden dankzij deze openbare werken onder leiding van schepen Désiré De Wolf honderden Aalsterse mannen tijdelijk uit de werkloosheid gehouden zodat ze in het levensonderhoud van hun gezin konden voorzien. De plannen waren opgemaakt door de gekende tuinontwerper Louis-Julien Breydel.

De laatste boom in het stadspark werd geplant op 29 maart 1916.

Oude foto’s park Aalst
Dit wordt herdacht met een kleine tentoonstelling in het stadspark zelf. Op drie plaatsen kun je uitvergrotingen van oude foto’s van de aanleg van het stadspark bekijken. Eén van de spandoeken bevat een historische duiding.

Vredepark
De foto’s die te zien zijn in het park, laten zien hoe het stadspark in volle oorlog werd aangelegd. De titel van deze tentoonstelling verwijst naar het ‘Park van den Vrede’ of het ‘Vrede-Park’ zoals Pieter Daens het stadspark vanaf 23 juli 1915 steevast noemde in zijn artikels in De Werkman: “VREDE-PARK! Later, al wie er inkomt, zal denken aan den wreeden Oorlog van 1914 en 15, en ’t vast voornemen maken van VREDE; als rijk en arm, jong en oud, mans- en vrouwvolk roept: ’t MOET VREDE zijn, dan is de Oorlog onmogelijk.”

De tentoonstelling loopt van 24 juli tot en met 11 november 2015 in het stadspark.