HoGentenaar Soumia Benmaamar verkozen tot Student van het Jaar

soumiaHoGentenaar Soumia Benmaamar verkozen tot Student van het Jaar

Om het academiejaar met een feestelijk tintje te eindigen, heeft het Gentse stadsbestuur de ‘student van het jaar’ geselecteerd. De keuze viel dit jaar op Soumia Benmaamar, studente kleuteronderwijs aan de HoGent.

Soumia heeft er allesbehalve een vanzelfsprekende studieloopbaan opzitten. Haar opleiding tot leerkracht secundair onderwijs heeft ze na haar huwelijk in 2010 stopgezet. Toen ze enkele jaren later in juni 2012 beviel van haar tweede kindje, besliste ze om toch opnieuw te gaan studeren.

In september wilde ze zich inschrijven aan de HoGent voor de opleiding kleuteronderwijs, maar daar bleek dat ze onvoldoende studiepunten had. Ze schreef daarop een brief naar de decaan en werd toch toegelaten, maar wel op voorwaarde dat ze voor elk opleidingsonderdeel zou slagen. En daar slaagde ze met brio in. Dankzij haar inzet en harde werk haalde Soumia sindsdien telkens uitstekende resultaten. En dat voor een jonge moeder van twee kinderen.

“Ik ben aan de opleiding begonnen toen ik vierentwintig was. Mijn zoontje was toen twee jaar en mijn dochter acht weken oud. In het begin gaf ik zelfs borstvoeding tussen de boeken. Ik heb dankzij deze opleiding het gevoel dat ik iets gemaakt heb van mijn leven. Ook voor mijn kinderen doe ik het, want ik wil ze een mooie toekomst bieden. In de voorbije jaren heb ik me verschillende keren afgevraagd of de combinatie studeren en huishouden wel haalbaar zou zijn. Ik heb dan ook heel wat opofferingen moeten maken en met pijn in het hart oplossingen moeten zoeken voor de kinderen. Gelukkig kreeg ik de nodige steun van mijn omgeving en van de lectoren in de lerarenopleiding.”

En die opofferingen waren allerminst vanzelfsprekend. “Mijn routine de voorbije drie jaar zag er als volgt uit. Mijn dag begint om 5.30 uur en eindigt meestal ergens na middernacht. Vroeg opstaan, mezelf klaarmaken, de kinderen wassen, boekentassen klaarmaken, zorgen dat ik zelf ook alles mee heb naar de les, de kinderen afzetten op school, zelf naar school, lessen volgen, de kinderen gaan halen op school of in de opvang (als ik les heb tot 17.45 uur), naar de winkel, eten maken, kinderen eten geven, de afwas doen, de kinderen in bed stoppen, zelf onder de douche en dan voor school beginnen te werken.”

“Ik heb mijn kinderen heel vaak aan de kant moeten schuiven in de hoop ooit mijn diploma te halen. Ik hoop dat het mij nu ook echt lukt en dat ik mijn droom kan waarmaken om elke dag zo lang mogelijk in de klas te staan. Want dat is het enige dat ik wil doen, daar word ik oprecht heel gelukkig van.”

Door Soumia in de bloemetjes te zetten, wil de Stad Gent een krachtig signaal geven aan alle studenten: Soumia is een voorbeeld dat je er met de juiste ingesteldheid en de nodige gedrevenheid en inzet kan komen.