Stad Brussel en Brussels gewest lachen met bevolking

P1040432
‘De politieke voortrekkers van het Anderlechtstadion lachen de bevolking vierkant in hun gezicht uit,” stelt Johan Van den Driessche N-VA fractievoorzitter en gemeenteraadslid van Stad Brussel. “Deze politici hebben de bevolking schandelijk misleid door verschillende keren te herhalen dat de overheid niet zou tussenkomen in de bouw van het stadion. Nu wordt plots bekend dat de Stad Brussel de komende 25 jaar met €100 miljoen over de brug zal komen nadat eerder bekend werd dat de omgevingswerken geschat op €200 tot €250 miljoen door de stad en het gewest zullen worden opgehoest.

“De politieke voortrekkers van het Anderlechtstadion hebben een echt rookgordijn opgetrokken rond dit dossier, maar over één ding hielden ze altijd voet bij stuk: ‘het stadion zou er komen zonder overheidssubsidies’. Dat blijkt nu een grove leugen te zijn,” zegt Van den Driessche. Het gewest en Stad Brussel hebben de voorbije maanden al toegegeven dat ze de omgevingswerken voor hun rekening nemen. Zelfs indien die werken het direct gevolg zijn van de bouw van het stadion, zoals parking. De omgevingswerken worden geschat op €200 tot €250 miljoen. Stad Brussel gaat nog een stapje verder en stelt zich garant om op 25 jaar tijd met 100 miljoen euro over de brug te komen. “Het gaat in beide gevallen om Brussels overheidsgeld dat niet meer voor andere noden gebruikt kan worden. Zoals bijvoorbeeld voor veiligheid, waarover het schepencollege van stad Brussel zegt dat het daarvoor te weinig middelen heeft,” besluit Van den Driessche.
P1040435
Bovendien werd in deze stadionsoap ook misleidende informatie gecommuniceerd. Een nieuw stadion moest worden gebouwd om het Europees voetbalkampioenschap naar België te krijgen omdat het Koning Boudewijnstadion niet kon worden gerenoveerd. Een recente studie van een gereputeerd architectenkantoor spreekt dit nochtans volledig tegen. Ook de belofte over het behouden van de Memorial van Damme wordt niet gehouden. De bouw van een geschikt atletiekstadion wordt volgens recente verklaringen immers beschouwd als een opdracht van andere regeringen.
Eurostadion Brussel
“Dit is misleiding pur sang,” besluit Van den Driessche. “Bepaalde informatie is achtergehouden of anders voorgesteld om het dossier in een bepaalde richting te duwen. Hoe kunnen wij nog vertrouwen hebben in deze mensen? Dat de Brusselse belastingbetaler nu op zoek moet gaan naar pakweg €325 miljoen om de idee-fixe van een stadion te bekostigen is ronduit schandalig. Ik zal het schepencollege van de stad Brussel hier vanavond uitvoerig over bevragen.”