...

Hondsdolheid een gevaarlijke en dodelijke ziekte

Hondsdolheid een gevaarlijke en dodelijke ziekte Depositphotos_152577902_SHondsdolheid een dodelijke ziekte en een voortdurend gevaar voor Europa

In Chambon-Feugerolles, dicht bij Saint-Etienne, in de Loirestreek in Frankrijk werd op 21 mei een geval van hondsdolheid gemeld bij een pup van 7 maanden.

De dag ervoor had hij zijn eigenaar en de hond van een buurman gebeten. Het Pasteurinstituut bevestigde dat het dier hondsdolheid (rabiës) had. De hond is afkomstig uit Hongarije en kwam in december 2014 illegaal Frankrijk binnen. Door typering van het virus kon zelfs bepaald worden dat de hond tijdens een bezoek aan Algerije – einde april 2015 – besmet werd.

Omwille van steeds terugkerende problemen met gezelschapsdieren die worden meegebracht uit landen binnen en buiten de Europese unie en die niet in orde zijn met de regelgeving voor hondsdolheid, wenst het FAVV de burger nogmaals attent te maken op het gevaar dat deze ziekte met zich meebrengt.

Hondsdolheid, of rabiës, is een zoönose (een besmettelijk ziekte die overgebracht kan worden van dieren naar mensen of omgekeerd) die in Oost-Europa, Turkije en Noord-Afrika nog steeds op grote schaal voorkomt. Volgens cijfers van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) sterven er jaarlijks meer dan 55.000 mensen aan deze ziekte.

Hondsdolheid wordt veroorzaakt door een virus dat wordt uitgescheiden in het speeksel. Zodra er symptomen zijn is hondsdolheid bij mens en dier altijd dodelijk ! Mensen kunnen besmet raken, niet enkel door een beet, maar ook door krabben, likken of contact met een wonde van een besmet dier. Een besmet dier vertoont niet altijd duidelijke symptomen en het kan tot zes maanden duren vooraleer de eerste symptomen zichtbaar zijn. Daarenboven zijn dieren reeds besmettelijk voordat ze zelf enige symptomen vertonen.

Breng hoe goedbedoeld ook, nooit dieren mee uit risicolanden !
Vanaf 29 december 2014 is er een nieuwe Europese regelgeving van kracht moet worden toegepast door alle Lidstaten ivm reizen met gezelschapsdieren (honden, katten en fretten). Deze harmonisatie bedoelt een gemeenschappelijke aanpak in de strijd tegen hondsdolheid in Europa.

Deze verstening van de maatregelen wijst op de grote bezorgdheid en het belang dat Europa hecht aan de strijd tegen hondsdolheid.

Reist u met uw huisdier binnen Europa dan is vereist :
– een Europees paspoort,
– identificatie met een chip,
– een correcte vaccinatie tegen rabiës dwz
geen vaccinatie voor de leeftijd van 12 weken
ten minste 21 dagen wachten na vaccinatie vooraleer met uw huisdier binnen Europa te reizen, dus niet voor de leeftijd van 16 weken.

Bij invoer van buiten de EU is vereist :
– identificatie met een chip,
– vaccinatie tegen rabiës,
– de nodige gezondheidsbewijzen(afhankelijk van het land van herkomst),,
– meestal ook een bloedtest en een wachttijd van 30 dagen doorlopen (afhankelijk van het land van herkomst).
Een zekere diagnose kan enkel verkregen worden na autopsie van het dier. Dit is de reden waarom er na een ernstige risicoanalyse en wanneer het echt nodig is wordt overgegaan tot euthanasie van een dier, zoals reeds meerdere malen het geval is geweest.

Daarom :
– vermijd contact met huisdieren / wilde dieren in landen waar nog hondsdolheid heerst;
– breng geen dieren mee van buiten de EU, tenzij voldaan werd aan alle voorwaarden voor invoer;
– breng enkel dieren uit een ander Europees land mee die gevaccineerd en geïdentificeerd zijn en waarvan je de achtergrond kent.
– hondsdolheid kan tot 6 maanden sluimeren in een besmet dier vooraleer het zichtbaar wordt. Al die tijd zal het dier gezond ogen, maar door zijn besmettelijkheid toch een tikkende tijdbom zijn!
Houdt u aan de voorgeschreven regels, anders brengt u het leven van u zelf, van uw kinderen, van uw medeburgers en van andere gezelschapsdieren in gevaar !

meer informatie : www.favv.be -> homepage -> reizen met gezelschapsdieren
Coördinaten van de PCE’s : www.favv.be -> contact -> PCE’s

http://www.health.belgium.be -> dieren en planten -> reizen met gezelschapsdieren

http://agriculture.gouv.fr/Rage-situation-en-France

Ter herinnering !

In België is vaccinatie tegen hondsdolheid voor honden steeds VERPLICHT ten zuiden van Samber en Maas en op alle Belgische kampeerterreinen.

Indien u op reis gaat met uw huisdier (hond, kat en fret), neem dan tijdig contact op met uw dierenarts en met de Provinciale Controle-Eenheid van het FAVV in uw buurt. Zo komt u niet voor onaangename verassingen te staan!

Heb je een nieuwe hond of overweeg je een hond te nemen? Dan zoek je ongetwijfeld nog een naam voor je nieuwe beste vriend! Op dierennamen kan je snel en gemakkelijk hondennamen vinden.